Ντίνα Δασκαλοπούλου – Δημοσιογράφος » Έψιλον – Κ.Ε.
cover-253x300

Ελληνική Χαλυβουργία

Για τους περισσότερους από εμάς, η Ελληνική Χαλυβουργία δεν είναι παρά ένα ρυπαρό εργοστάσιο στο δρόμο για την Κόρινθο. Περνώντας μπροστά του, σπάνια υποψιαζόμαστε ότι εκεί δουλεύουν άνθρωποι. Με όνειρα και ευαισθησίες, με παιδιά και εγγόνια, με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, το ίδιο φαίνεται ότι σκέφθηκε και η διεύθυνση, που πριν από εβδομάδες αποφάσισε να αρχίσει τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Όμως, οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια πάλευαν με τη φωτιά και συχνά το πλήρωναν βαριά, αντέδρασαν, απαιτώντας το δίκιο τους. Το ξέρουμε, τέτοια λάθη διαχείρισης συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά εδώ, τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν συλλογικά, αλληλέγγυα και με πείσμα. Ατσάλινο, φυσικά.

Ρέκβιεμ Στη Μεσαία Τάξη

Από το «Τσοβόλα δώσ» τα όλα», του αείμνηστου Ανδρέα, στο «Λεφτά υπάρχουν» (αλλά αλλού…) του Γιώργου, από την εικονική ευημερία του ’90 στην πραγματικότητα της πτώχευσης του ’11, από το «Η Ελλάδα στους Ελληνες», στο «Η Ελλάδα στο ΔΝΤ»: Τα τελευταία 30 χρόνια ελληνικής ιστορίας συνδέονται με την άνοδο της μεσαίας τάξης. Τον τελευταίο, με την πτώση της. Εζησε το ελληνικό της όνειρο, τώρα ζει το χειρότερο εφιάλτη της ανακαλύπτοντας αποσβολωμένη πως εν μια νυκτί της παίρνουν όσα πίστεψε ότι έχει κατακτήσει. Μια σύντομη άνοιξη, σαν παραμύθι, ενόψει ενός μακρύ χειμώνα; Υπάρχει, άραγε, σε κάτι άλλο να ελπίσουμε;

ekso-190x300

Εκρηκτικός γάτος

Εν μέσω τριγμών, κλαυθμών και οδυρμών, ενώ ο κόσμος χάνεται κι εγώ ετοιμάζομαι να συναντήσω τον Πάγκαλο στο κελί 33 (όπως ο χειμαζόμενος αντιπρόεδρος, ούτε κι εγώ έχω μια να πληρώσω το χαράτσι), θέλω να σας πω μια ιστορία για έναν γάτο. Για την ακρίβεια, να σας διηγηθώ την απίστευτη ιστορία ενός γάτου που τον έλεγαν Μολότωφ – άλλα όχι πάντα.