«Αν τα σκίτσα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομα»

«Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον» συνήθιζε να λέει ο μέγας Wolinski κι οι σκιτσογράφοι ανά τον κόσμο αγαπούν την ταχύτητα. Το πόσο μεγάλα πάθη μπορούν να προκαλέσουν και το πόσο μπορούν να ταρακουνήσουν συνειδήσεις αποδείχθηκε δραματικά τον χειμώνα με την αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών στο «Σαρλί Εμπντό». Οπως αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο μεγάλες μάχες μπορούν να δώσουν με τα πενάκια τους.

«Το κοινό στην Ευρώπη βγαίνει σοκαρισμένο από τις αίθουσες»

Κάθε φορά που ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου βγαίνει στις αίθουσες είναι είδηση, και μάλιστα όχι μόνο ελληνικού βεληνεκούς. Η τελευταία του δουλειά, ωστόσο, είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για μια άρτια και αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα, αλλά γιατί μετά από 14 χρόνια δουλειάς στο εξωτερικό επιστρέφει στην Ελλάδα και ερευνά την ελληνική κρίση.

Δημήτρης Κουσουρής: «Η εγχώρια ελίτ διέσωσε χιλιάδες δωσίλογους»

Σε αντίθεση με όλα όσα θα θέλαμε να πιστεύουμε για το ηρωικό μας παρελθόν, δεν ήταν καθόλου λίγοι κι αμελητέοι εκείνοι οι Ελληνες που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής. Εκατοντάδες χιλιάδες έγιναν δωσίλογοι. Ελάχιστοι έφτασαν στα δικαστήρια και απειροελάχιστοι καταδικάστηκαν. Στις δίκες τους, συντεταγμένη η εγχώρια ελίτ τούς διέσωσε, άλλωστε ανάμεσά τους βρίσκονταν και ηχηρά ονόματα της οικονομικής και πολιτικής άρχουσας τάξης της χώρας.

Χαράλαμπος Πουλόπουλος: «Οι κατασκευαστές του φόβου μετατρέπονται σε “προστάτες” του λαού»Χαράλαμπος Πουλόπουλος: «Οι κατασκευαστές του φόβου μετατρέπονται σε “προστάτες” του λαού»Χαράλαμπος Πουλόπουλος: «Οι κατασκευαστές του φόβου μετατρέπονται σε “προστάτες” του λαού»

«Φόβος και ντελίριο», «τρόμος στην Ελλάδα», «η πολιτική του φόβου ενεργοποιείται ξανά». Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που επιστράτευσαν τα διεθνή ΜΜΕ για να αφηγηθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα εν όψει προεδρικής εκλογής. Κι όχι απλώς να περιγράψουν, αλλά να κατασκευάσουν την εικόνα μιας χώρας, επηρεάζοντας -ει δυνατόν- τις εσωτερικές πολιτικές της εξελίξεις. Ο δρ Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι κοινωνικός λειτουργός με ειδίκευση στις Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να είσαι γυναίκα»

πάρχουν εγκλήματα που δεν περιγράφονται σε κανέναν Ποινικό Κώδικα, ωστόσο τιμωρούνται ανελέητα. Ενα τέτοιο έγκλημα είναι το να είσαι γυναίκα στο «λάθος» σημείο της Γης. Αλλού ενοχλούν τα γεννητικά σου όργανα, αλλού τα μαλλιά και το πρόσωπό σου, αλλού η επιλογή σου για το τι θα κάνεις με τη μήτρα σου. Κι αν έχεις τη δυστυχία να βρεθείς σε εμπόλεμη ζώνη, η ίδια σου η ζωή κινδυνεύει διπλά, αφού κοστίζει λιγότερο.