Ακροδεξιοί επιχείρησαν να «καταλάβουν» τη Βουλή

Από τα πλέον αρμόδια χείλη, από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώθηκε χτες ότι τα βίαια επεισόδια της Κυριακής έξω από το Κοινοβούλιο ήταν οργανωμένα και είχαν σκοπό τη βίαιη εισβολή στον χώρο.

Επί τρεις ώρες, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση, ομάδες τραμπούκων επιχειρούσαν να εισβάλουν στο κτίριο από διαφορετικά σημεία, σφυροκοπώντας τους αστυνομικούς με καδρόνια, καρφιά, σφεντόνες, κροτίδες, ψαλίδες, αλλά και φωτοβολίδες ευθείας βολής, τις νέου τύπου μολότοφ που περιέχουν φελιζόλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες επιβεβαιώνονται και από την αναφορά για τα γεγονότα που απέστειλε ο φρούραρχος της Βουλής σε μια σειρά από αρμόδια πρόσωπα.

Ο Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεκάδες διαδηλωτές επιχειρούσαν σε πέντε διαφορετικά σημεία να παραβιάσουν την περίμετρο του κτιρίου, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ «News 24/7», εκτίμησε ότι υπήρχε σχέδιο κατάληψης της Βουλής από ακροδεξιούς, Χρυσή Αυγή και παρακρατικούς.

Το γεγονός ότι οι επίδοξοι εισβολείς λειτουργούσαν οργανωμένα στοιχειοθετείται από όσα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχονται στην έκθεση του φρούραρχου της Βουλής: οι επιθέσεις ήταν «σφοδρές, συνεχείς, επαναλαμβανόμενες».

Πρόθεση των επίδοξων εισβολέων ήταν η «με κάθε τρόπο και από όποια είσοδο τους δινόταν η δυνατότητα προσβολής του μεγάρου της Βουλής»..

Οπως καταγράφεται από τους αστυνομικούς, η πρώτη επίθεση εξαπολύεται στις 14.25.

Από τότε και για τρεις ώρες οργανωμένες ομάδες με κράνη και κουκούλες επιχειρούσαννα εισβάλουν συντονισμένα στο Κοινοβούλιο από όλες τις διόδους, ενώ στις 14.50 ταυτόχρονα σε δύο σημεία -από την πλευρά που βρίσκονται τα Λουλουδάδικα και η «Μεγάλη Βρεταννία»- άτομα προσπαθούσαν να σπάσουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμα και στους αστυνομικούς προκάλεσε αίσθηση ότι οι επιθέσεις εκδηλώνονταν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία, ήταν εξαιρετικά οργανωμένες και χωρίς αποκλιμάκωση στην έντασή τους.

Οι τραμπούκοι, που κάποια στιγμή μπήκαν μέχρι και στο προαύλιο της Βουλής, έσπασαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς σε ορισμένα σημεία τα κιγκλιδώματα, έσπασαν την μπάρα εισόδου και τους φωτεινούς σηματοδότες στον χώρο στάθμευσης, αφαίρεσαν μάρμαρα και… άφησαν την υπογραφή τους γράφοντας συνθήματα όπως «Ελλάς ή τέφρα» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός βρισκόταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, μπήκε στον αύλειο χώρο της Βουλής μαζί με άλλο άτομο που κρατούσε μια ελληνική σημαία, απομακρύνθηκε άμεσα από την αστυνομία και περνώντας μέσα από τα σπασμένα κιγκλιδώματα ξαναενώθηκε με τους διαδηλωτές.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αμυντική η στάση της Αστυνομίας, μύθος ότι διέλυσε το συλλαλητήριο

«Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους. Η ΕΛ.ΑΣ. με αυτοσυγκράτηση και επαγγελματισμό διαφύλαξε το Κοινοβούλιο και τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τραυματισμένοι να είναι οι αστυνομικοί», δήλωσε στον «News 24/7» η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Η αστυνομία χρησιμοποίησε το ελάχιστο για να τους αποτρέψει. Οι διαδηλωτές με ειρηνικές διαθέσεις πρέπει να καταλάβουν ότι όσοι έκαναν τα επεισόδια είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονταν για την υγεία τους. Στόχος ήταν να διαδηλώσουν με ασφάλεια όσοι ήθελαν να διαδηλώσουν ειρηνικά», συμπλήρωσε.

Η Ολγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε μύθο ότι η αστυνομία διέλυσε το συλλαλητήριο, ενώ υπογράμμισε πως οι εικόνες αποτυπώνουν την αμυντική στάση της.

«Είχαμε όλες τις πληροφορίες για τις προτροπές για βίαιη αντιμετώπιση. Την ώρα όμως που διαδηλώνει ειρηνικά ένας κόσμος δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν 60 χιλιάδες άνθρωποι. Υπήρχαν προληπτικές ενέργειες της αστυνομίας για ορισμένα άτομα.

»Οι οργανωμένοι για επεισόδια έμπαιναν μέσα στο πλήθος, δεν μπορεί η αστυνομία να μπει μέσα στο πλήθος όπου είχε, π.χ., παιδιά», τόνισε και πρόσθεσε ότι από το ποιοι βρίσκονται στο νοσοκομείο σήμερα αποδεικνύεται το ποιοι έδρασαν.

Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχθηκαν φωτορεπόρτερ, καμεραμέν και ένας ξένος ανταποκριτής, η Ολγα Γεροβασίλη σχολίασε: «Προφανώς γνώριζαν τους φωτορεπόρτερ, υπάρχουν και τα ντοκουμέντα. Δεν υπάρχουν τυχαίοι τραυματισμοί, είναι στοχευμένοι».

Τέλος, αναφερόμενη στην επίθεση σε βάρος της Σοφίας Βούλτεψη είπε ότι «ακροδεξιοί και παρακρατικοί δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις της Βούλτεψη, τους νοιάζει το ότι είναι βουλευτής γιατί στόχος τους είναι η κατάλυση της δημοκρατίας».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Θα υπάρξουν εκπλήξεις όταν το υλικό από τις επιθέσεις στα ΜΑΤ δημοσιοποιηθεί»

«Το προηγούμενο συλλαλητήριο ήταν απλή δοκιμή, ενώ αυτό ήταν γενική δοκιμή από ομάδα δεκάδων ατόμων που επιχειρούσαν σε πέντε διαφορετικά σημεία να παραβιάσουν την περίμετρο του Κοινοβουλίου», είπε ο πρόεδρος της Βουλής που την Κυριακή -όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις- βρισκόταν για πάνω από 7,5 ώρες εντός του κτιρίου.

«Αυτό που έγινε χθες ήταν μια συστηματική προσπάθεια από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή», σημείωσε ο πρόεδρος, φανερά προβληματισμένος, και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις μόλις έρθει στη δημοσιότητα το υλικό από τις επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ, όπως π.χ. μάρμαρα, ξύλα, σίδερα κ.λπ.

Αναλύοντας το σχέδιο της εισβολής, περιέγραψε ότι η απόπειρα έγινε από πέντε σημεία -και ανά περιόδους ταυτόχρονα- στις δύο μπροστινές σκάλες, στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλαϊνή πόρτα από την πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η οποία έσπασε, και στην είσοδο απέναντι από την Αμαλίας.

«Αυτά, δηλαδή η προσπάθεια βίαιης εισβολής στη Βουλή, είναι φαινόμενα πρωτοφανή τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται και να κολάζονται, όταν γίνονται, πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας τραυματισμού αστυνομικών.

Ερωτηθείς αν μπορεί να βεβαιώσει ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής ή αντιεξουσιαστές, απάντησε με νόημα ότι «τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι πάρα πολύ σαφή», χωρίς να αναφερθεί σε οργανώσεις και κόμματα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί δακρυγόνων και χημικών, ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε στην αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο και συμπλήρωσε ότι «τα επεισόδια αυτά και οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές, ομιλητές ή το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ήταν στο συλλαλητήριο.

»Ισα ίσα λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά και για την ίδια τη διοργάνωση και δημιουργήθηκε μια επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους που είχαν κατέβει».

ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερωτήματα και «ντοκουμέντα»

Στην κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιτίθεται η Νέα Δημοκρατία.

Το γραφείο Τύπου του κόμματος κάνει λόγο για αναιτιολόγητη και απαράδεκτη «χημική επίθεση της αστυνομίας» και θέτει τρίαερωτήματα: α. γιατί επέτρεψε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη συγκεκριμένη ομάδα να φτάσει ώς τον Αγνωστο Στρατιώτη, β. γιατί δεν έγιναν εγκαίρως προσαγωγές και συλλήψεις των συγκεκριμένων ατόμων, γ. ποιος έδωσε την εντολή να γίνει χρήση χημικών.

«Η αυταρχική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί άλλο να κρύβεται πίσω από την προπαγάνδα της», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, που έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες οι οποίες -κατά την άποψή της- τεκμηριώνουν ότι «συγκεκριμένοι τραμπούκοι περπατούν ανενόχλητοι πολύ πριν από την προγραμματισμένη επίθεσή τους» κι έτσι «αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ακόμη και την αστυνομία για να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες».

Η Πειραιώς, τέλος, καταφέρεται κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. «που δέχθηκε να εκτελέσει την απαράδεκτη εντολή να γίνει ρίψη δεκάδων δακρυγόνων δίπλα σε χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές με προφανή στόχο να διαλυθεί το συλλαλητήριο».