Συλλαλητήριο με ράσα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις κληρικών και λαϊκών ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και μεθαύριο στο κέντρο της Αθήνας θα διαδηλώνουν άνθρωποι απ’ όλα τα μέρη της χώρας. Οσοι αδυνατούν θα προσεύχονται στην έδρα τους…

Αλλοι ναυλώνουν πούλμαν, άλλοι οργανώνουν ομαδικές προσευχές, άλλοι θυμούνται τον μπουρλοτιέρη Κανάρη κι άλλοι τον Στάλιν, κι όλοι μαζί επιχειρούν και πάλι να παρέμβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή – κι αυτή τη φορά όχι για ένα κλαδικό τους πρόβλημα, όπως η μισθοδοσία των ιερέων, ή για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, αλλά για ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αγιορείτες, χθες, σε έκτακτη Σύναξη των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, αποφάσισαν ότι θα διαδηλώσουν στο Σύνταγμα την Κυριακή, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη συμφωνία.

Χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο πόσοι και ποιοι από αυτούς θα βρεθούν στην πρωτεύουσα στηρίζοντας το συλλαλητήριο, πάντως οι 22 μητροπολίτες της Βόρειας Ελλάδας, με επιστολή τους στους πολιτειακούς άρχοντες, έχουν πει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Επιστολή συμπαράστασης στους 22 έχει στείλει ο μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας.

Ο μητροπολίτης Χίου, που είχε γίνει είδηση παραμονή Χριστουγέννων ξεσπώντας σε λυγμούς, όταν οι ψάλτες έψαλαν το «Μακεδονία Ξακουστή» σε κράτημα τεριρέμ, χθες απευθύνθηκε στους πιστούς «με γλῶσσα και ψυχή Κανάρη»: ανακοίνωσε πως ο ίδιος την Κυριακή θα τελέσει μνημόσυνο του «ἥρωος Πυρπολητοῦ», ενώ για όσους από τους λαϊκούς και τους κληρικούς παραμείνουν στο νησί Χίο και δεν πάνε Σύνταγμα, οργανώνει προσευχή στις 2 το μεσημέρι – ώρα έναρξης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Ο Στάλιν και ο Τίτο

Πριν από λίγες ημέρες ο μητροπολίτης Πειραιώς κατήγγειλε «την διαρπαγή ἀπό τούς Σλάβους, τῆς περιοχῆς τῶν Σκοπίων, τῶν ἐδαφῶν τῆς ἑλληνικότατης Μακεδονίας ὅπως το σχεδίασαν ἡ Κομιντέρν και οἱ ἡγέτες τοῦ δῆθεν “ὑπαρκτοῦ σοσιαλισμοῦ” Γιόζεφ Στάλιν και Γιόζεφ Τίτο, πού αἱματοκύλισαν τις χῶρες τους».

Ο κ. Σεραφείμ κάνει κι ένα βήμα παραπέρα: «Σήμερα βέβαια, οἱ παγκόσμιοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί συσχετισμοί ἔχουν ἀλλάξει και οἱ πρώην ἀντίπαλοι τοῦ διεθνοῦς κομμουνιστικοῦ συστήματος, εὐρωατλαντιστές, στηρίζουν το κρατικό μόρφωμα σε βάρος τῆς Ἑλλάδος, για να το ἐντάξουν στο ΝΑΤΟ και να ἀποτρέψουν την διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια τῆς Ρωσσσικῆς [sic] Ὀμοσπονδίας».

Ο κ. Σεραφείμ ζητά έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας, ενώ με το αίτημά του συντάχθηκε και ο κ. Αμβρόσιος.

Για την ώρα, κάλεσμα συμμετοχής για την Κυριακή έχουν κάνει οι μητροπόλεις Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, Σερρών & Νιγρίτης, Σιδηροκάστρου, Ζίχνων & Νευροκοπίου, Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, Γλυφάδας, Φωκίδας. Τα εισιτήρια που έχουν εξασφαλίσει οι διάφοροι διοργανωτές είναι ιδιαίτερα φθηνά (μόλις 12 ευρώ αλέ ρετούρ από τη Ναύπακτο και 20 ευρώ από τη Βόρεια Ελλάδα), αλλά κάποιες μητροπόλεις έχουν ναυλώσει πούλμαν, ώστε να μεταφέρουν δωρεάν τους ευσεβείς διαδηλωτές (Ελευθερούπολης, Καστοριάς, Καλαβρύτων, Εδέσσης, Κατερίνης, Κονίτσης).

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στις επάλξεις για τη μισθοδοσία των ιερέων, διευρύνει το πεδίο της πάλης και «προτρέπει τον Εφημεριακό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Λαό του Θεού να συμμετάσχει».

! Με σύνθημα «Καμία συμμετοχή. Καμία ανοχή στα εθνικιστικά συλλαλητήρια», πολιτικές ομάδες, συλλογικότητες, στέκια, καταλήψεις καλούν μέσω του indymedia σε Διεθνιστική Αντιφασιστική Συγκέντρωση την Κυριακή στα Προπύλαια στις 13.00.