Στην Αθήνα για συναντήσεις με Τσίπρα και Ιερώνυμο πενταμελής αντιπροσωπεία του Φαναρίου

Πενταμελή αντιπροσωπεία, η οποία θα συναντηθεί απευθείας με τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναμένεται να στείλει τις επόμενες ημέρες το Φανάρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι μητροπολίτες Πριγκιποννήσων Δημήτριος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισάμου Αμφιλόχιος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ι.Σ. του Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Ιωακείμ αναμένονται στην Αθήνα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αφού το Φανάρι έχει στη δικαιοδοσία του τις εκκλησίες σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και τις περιοχές των λεγόμενων Νέων Χωρών.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετούν το ζήτημα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους πολύ ψηλά στην ατζέντα τους.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι κριτήριό του –εκτός, ασφαλώς, από τη σταθερότητα της οικονομίας– θα είναι «να μη μείνουν στη μέση μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και είναι σε εξέλιξη, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, όπως η συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού».

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μαζί με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Ακρίτα Καϊδατζή, ενημέρωσαν την επιτροπή που διόρισε ως αρμόδια για τη διαπραγμάτευση η Ιερά Σύνοδος στις 16 Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση, για την οποία και οι δύο πλευρές δήλωσαν πως έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, οι δύο άνδρες ανέλυσαν στους αρχιερείς λεπτομερώς την αρχιτεκτονική και τις βασικές αρχές που θα διέπουν το νομοθέτημα που ετοιμάζουν.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είπε πως η επιτροπή αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο, το οποίο θα μελετήσει διεξοδικά, θα απαντήσει γραπτώς και προφορικώς και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Η επιτροπή του Φαναρίου αναμένεται να συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και το θέμα του αυτοκέφαλου που αποδόθηκε στην Εκκλησία της Ουκρανίας και επισφραγίστηκε το Σαββατοκύριακο των Θεοφανίων.

Ο Πατριάρχης με επιστολή του έχει ζητήσει την αναγνώρισή του από όλες τις Εκκλησίες. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραπέμψει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας.