«Εκοιμήθη» ο μητροπολίτης πολέμιος της Χρυσής Αυγής

Ανάμεσα στα «ωσαννά» που κάποιοι ιεράρχες αναπέμπουν στους ναζί και στην εκκωφαντική σιωπή κάποιων άλλων, σίγουρα ξεχώριζε η στεντόρεια φωνή του. «Η Χρυσή Αυγή είναι η μαύρη νύχτα» – η φράση αυτή του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, ο οποίος «εκοιμήθη» την Κυριακή, αναπαρήχθη χιλιάδες φορές στα σόσιαλ μίντια, όπως και η τοποθέτησή του απέναντι στον κήρυκα του μίσους, συνάδελφό του Αμβρόσιο, που καλούσε τους πιστούς να φτύνουν τους ομοφυλόφιλους.

Η αποδοχή του Παύλου ακόμα και από πολίτες με τους οποίους τον χώριζε χάος σε επίπεδο πίστης αποδεικνύει ότι όντως η κοινωνία αναζητά ιεράρχες με έναν κάποιο προοδευτικό λόγο.

«Είναι θλιβερό ότι κάποιοι “χριστιανοί αγωνιστές” ταυτίστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό», έγραφε ο μητροπολίτης. «Τον Χριστό που η “Χρυσή Αυγή” τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά, και το πράττει στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών, ακόμα και των παιδιών (…) Σύμφωνα με τη χρυσαυγίτικη αντίληψη, θα έπρεπε ο Καλός Σαμαρείτης, βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο, να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν “καλός”. Κάθε εναγκαλισμός και χάιδεμα χριστιανού ή, πολύ περισσότερο, ιερωμένου προς τη Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης».

Το 2015, όταν με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης ο μητροπολίτης Καλαβρύτων παραληρούσε κατά των ομοφυλοφίλων, ο Παύλος υιοθετούσε μεν το εκκλησιαστικό αφήγημα περί αμαρτίας και αποτυχίας ως προς την ομοφυλοφιλία, τουλάχιστον όμως δεν δίστασε να βάλει μια κάποια κόκκινη γραμμή προς τον Αμβρόσιο: «Αυτός ο λόγος που ακούστηκε από ιερωμένο πρόσωπο ΔΕΝ έχει σχέση με την Εκκλησία, γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστό. Ο Χριστός δεν μίλησε ΠΟΤΕ με τέτοιον τρόπο για τους αποτυχημένους και τους αμαρτωλούς».

Για τον διαχωρισμό

Από την άλλη, ο μητροπολίτης Παύλος ήταν ένας εκ των ιεραρχών που πρωταγωνίστησαν στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», το οποίο χαρακτήρισε «φωνή λαού», ενώ είχε αποκαλύψει πως του είχε προταθεί να είναι ένας από τους ομιλητές στη Θεσσαλονίκη. Δημόσια κι εντόνως είχε τοποθετηθεί και πρόσφατα στο θέμα του χωρισμού κράτους – εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας «προεκλογικό πυροτέχνημα» τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: «Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστοΕγινε ένα θέμα για το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας, το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς, στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκκλησία είναι κομπλεξικός».

Ο μητροπολίτης Παύλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα, το 1947. Μετά το τέλος των πανεπιστημιακών του σπουδών, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος, ενώ το 2006 εξελέγη μητροπολίτης. Για την κοινωνική του δράση έχει βραβευθεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο Νομού Ευβοίας και πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος αποχαιρέτησε με δήλωσή του τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Παύλο. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «η Σιάτιστα πενθεί, η Κοζάνη πενθεί έναν φωτισμένο και αλησμόνητο Μητροπολίτη», ενώ εξαίρει τον «μεστό, εύστοχο αλλά και ανθρώπινο λόγο του».

Αύριο στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Παύλου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ.