Τα πρώτα Χριστούγεννα με αυτοκέφαλη Εκκλησία

Τα πρώτα της Χριστούγεννα τίμησε η Αυτοκέφαλη πια Εκκλησία της Ουκρανίας στις 7 Ιανουαρίου με τον Τόμο της αυτοκεφαλίας που παραχώρησε το Φανάρι να δεσπόζει στην τελετή που έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο από τον μητροπολίτη Επιφάνιο.

Την επομένη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνήλθε χθες για πρώτη φορά στο νέο έτος, παρέπεμπε το θέμα της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου στη σύνοδο της Ιεραρχίας.

Στη διαδικασία, της οποίας προήδρευε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διαβάστηκε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιου αλλά και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε στα τέλη του 2018 γραπτώς με όλους τους πατριάρχες και αρχιεπισκόπους των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών ζητώντας τους να αναγνωρίσουν «την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία (…), μνημονεύοντας το όνομα του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας στα Τίμια Δίπτυχα, αμέσως μετά το όνομα του μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας».

Στις 5 Ιανουαρίου ο πρώτος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προσήλθαν στο Φανάρι. Εκεί σε μια λαμπρή τελετή παρουσία δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο ο κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε την περγαμηνή του Τόμου της επίσημης αναγνώρισης και ανακήρυξης της αυτοκεφαλίας.

«Ο ευσεβής ουκρανικός λαός ανέμενε την ευλογημένην ταύτην ημέραν επί επτά ολοκλήρους αιώνας˙ και, ιδού, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου διά να απολαύση και αυτός, ως και πλείστοι προ αυτού ορθόδοξοι λαοί, του θείου δώρου της χειραφετήσεως και της ανεξαρτησίας και αυτοδιοικήσεως, ελεύθερος πάσης έξωθεν εξαρτήσεως και επεμβάσεως, ουχί πάντοτε στοργικής και σεβομένης την ιδιοπροσωπίαν αυτού υπαρξάσης», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, όπου αναφέρθηκε «στην επανένταξη εκατομμυρίων Ουκρανών πιστών στην κανονικότητα και την κοινωνία της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε την παρουσία του αρχηγού του κράτους της Ουκρανίας, προέδρου Π. Ποροσένκο, «ο οποίος πολύ επεθύμησεν ιδείν την ημέραν ταύτην, την μεγάλην και επιφανήν, εκφράζων την ενδόμυχον επιθυμίαν και ευχήν και παράκλησιν του λαού του να απολαύση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του» και του απένειμε τον επετειακό Σταυρό Παναγίας της Παμμακαρίστου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας απένειμε στον κ. Βαρθολομαίο το παράσημο του Τάγματος της Τιμής Α’ Τάξεως του ουκρανικού κράτους.

«Πάνω απ’ όλα η ενότητα»

Απαντώντας στο αίτημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τη νεοσύστατη Εκκλησία, ο Πατριάρχης Αντιόχειας Ιωάννης τον κάλεσε «να μη λάβει αποφάσεις που δεν υποστηρίζονται από τη συναίνεση των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν είναι λογικό να σταματήσουμε ένα σχίσμα με τίμημα την ενότητα του ορθοδόξου κόσμου».

Στον ίδιο άξονα και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος: «Η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σχίσμα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε σε εφημερίδα.

«Εχουμε ήδη ένα μεγάλο σχίσμα εξαιτίας του παπισμού ως απόκλιση από το πνεύμα της συμφιλίωσης – το σχίσμα ανάμεσα στη χριστιανική Ανατολή και τη Δύση, το οποίο διήρκεσε αιώνες. Εξαιτίας αυτού του νέου ανατολικού μοντέλου του παπισμού μπορεί να προκληθεί ένα νέο μεγάλο σχίσμα».

Την άρνησή του να αναγνωρίσει τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία έχει ήδη εκφράσει με επιστολή του ο μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας.