Υιοθετήθηκε η πρόταση Ιερώνυμου για διάλογο

Με αναφορά στον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο που… «βομβάρδιζε τον Αλέξη Τσίπρα με μυθεύματα», αλλά και στην Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την πρόταση νόμου που έχει καταρτίσει εδώ και χρόνια για τον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ξεκίνησε την εισήγησή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η ομιλία του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον μετά τη θυελλώδη Σύνοδο της Ιεραρχίας προ ολίγων ημερών, όπου ο κ. Ιερώνυμος αντιμετώπισε για πρώτη φορά στη 10ετή θητεία του σφοδρές αντιδράσεις για τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον πρωθυπουργό.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου καλείται να διαχειριστεί μια συμφωνία που επιχειρεί μια μικρή έστω τομή στον εναγκαλισμό Κράτους-Εκκλησίας, προκαλώντας έτσι αντιδράσεις μέρους της Ιεραρχίας και των σωματείων των ιερέων. Το πρώτο βήμα στην εκτόνωση της κρίσης που ανέκυψε έγινε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που, παρά τις αντιρρήσεις τις οποίες διατύπωσαν ορισμένοι μητροπολίτες, αποφάσισε εν τέλει ομόφωνα να συνεχίσει τον διάλογο με την πολιτεία.

Το δεύτερο βήμα έγινε χθες με τον ορισμό της ομάδας που θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. Υστερα από εντατικές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και με τον αρχιεπίσκοπο να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως «θα μιλήσει τελευταίος», η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υιοθέτησε χθες την πρόταση του κ. Ιερώνυμου για τη σύνθεση της επιτροπής στην οποία θα μετέχουν μητροπολίτες, ιερείς και νομικοί.

Στην επιτροπή θα προεδρεύει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και θα τη στελεχώσουν οι Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς (καθηγητής ΕΚΠΑ), ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλιακμάνης (καθηγητής ΑΠΘ), ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής Βασίλειος Κονδύλης και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Η τελική συμφωνία που θα προκύψει ανάμεσα στην επιτροπή και την πολιτεία θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

«Οταν με επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και με ενημέρωσε βομβαρδισμένος από τα παραπάνω μυθεύματα του κ. Αλιβιζάτου, τον ερώτησα: Δεν φαντάζομαι, κ. πρωθυπουργέ, να πιστεύετε και σεις ότι η ιστορία αυτής της χώρας αρχίζει την 1.1.1945», είπε ο κ. Ιερώνυμος, για να συνεχίσει: «Οχι, του ετόνισα, αυτή αρχίζει το 1821 από το ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών. Εκτοτε οι συζητήσεις μας συνεχίσθηκαν με αλληλοσεβασμό». Ο αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι «η [εκκλησιαστική] περιουσία μοιάζει με ένα κάρβουνο, που το έχεις βάλει κάτω κάπου. Δεν δίνει καρπό. Γιατί έχει τόσα βαρίδια, έχει τόσες προκαταλήψεις, έχει τόσες δυσκολίες ώστε διαπιστώνεις ότι είναι ανώφελη αυτή η περιουσία».

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως στο τέλος Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στην Αρχιεπισκοπή και ο κ. Τσίπρας τού είπε ότι «αναγνωρίζει πως το Δημόσιο κατέλαβε εκκλησιαστική περιουσία χωρίς να καταβάλει μέχρι σήμερα το οφειλόμενο αντίτιμον αυτής, ότι έχει τη διάθεση να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την Εκκλησία, μεταξύ των οποίων και την κάλυψη της μισθοδοσίας του Κλήρου. Οτι θα βρεθεί προς τούτο τρόπος δημιουργίας φορέως της Εκκλησίας επιβλεπόμενος ασφαλώς από κρατικές υπηρεσίες. Το τίμημα θα καλύπτει ετησίως το αντίστοιχον ποσόν της μισθοδοσίας των κληρικών με όλες τις λοιπές επιβαρύνσεις».

Με τους κληρικούς

Απαντώντας σε όσους τον μέμφθηκαν ότι αιφνιδίασε την Ιεραρχία και παραβίασε τις αρχές της συνοδικότητας, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «το θέμα το έφερα στη ΔΙΣ του Νοεμβρίου και μάλιστα τη δεύτερη ημέρα. Ολοι οι συνοδικοί μίλησαν και καταλήξαμε ομοφώνως να γίνει συνάντησις με τον πρωθυπουργό».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος την Παρασκευή. «Καλώς ορίσατε αν και κάπως καθυστερημένα», ξεκίνησε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εξήγησε και πάλι στους ιερείς το πνεύμα της συμφωνίας και γιατί αυτή τους κατοχυρώνει κι έκλεισε λέγοντας: «Εχουμε την ελπίδα πως θα προχωρήσουμε διότι αποβλέπουμε πως το υλικό αυτό αντικείμενο που γίνεται πνευματικό, θα γίνει πνευματικό εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας».

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε τη Δευτέρα και αποφάσισε ότι θα συμμετάσχει στον διάλογο με την πολιτεία, επιφυλασσόμενη ωστόσο και κάθε νομίμου δικαιώματός της στο μέλλον και με «κόκκινες γραμμές» όχι μόνο σε σχέση με τη μισθοδοσία των ιερέων, αλλά και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τη διατήρηση στο Σύνταγμα της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Εθνους».