Το πολύ το Κύριε ελέησον…

Οι άγ(ρ)ιες κόντρες καλά κρατούν, αφού με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα μοιάζουν να λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί μητροπολίτες, παίζοντας βεβαίως το επικοινωνιακό παιχνίδι τής σήμερον. Τον εξάψαλμο ξεκίνησε χθες ένας από τους πρωταγωνιστές των ημερών στον ΣΚΑΪ. «Δεν είναι 3 αλλά 73 οι ιεράρχες που διαφωνούν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί», δήλωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας που έκανε λόγο για «άσχημες εξελίξεις και μέσα στην Ιεραρχία» σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Ο κ. Χρυσόστομος, ο ένας από τους δύο μητροπολίτες που αποχώρησαν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας την Παρασκευή, είπε ότι δεν του επετράπη να διαβάσει την τοποθέτησή του (η οποία διέρρευσε αμέσως μετά). Αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις λέξεις που χειμαρρωδώς εκστόμισε ήταν η μικρή λεξούλα «ακόμα»: «Δεν υπάρχει ακόμα θέμα πρότασης μομφής στον αρχιεπίσκοπο». «Ο αρχιεπίσκοπος ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την Πολιτεία για το θέμα αυτό, αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Ισως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς διαφωνίες από την Ιεραρχία» συνέχισε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη διαχείριση του όλου ζητήματος από τον κ. Ιερώνυμο, παρατήρησε ότι «ίσως έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι έπρεπε στον πρωθυπουργό». Κατά τον ίδιο, τέλος, «θα χρειαστεί πολύς χρόνος, δεν ξέρουμε πότε θα λήξει ο διάλογος για ένα θέμα που αφορά την επιβίωση της Εκκλησίας» ενώ επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε η φράση «δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στον κόσμο», με την έννοια της αντίδρασης των κληρικών.

Η γνωμοδότηση

Στον δημόσιο διάλογο παρενέβη και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου θέτοντας θέμα λειτουργίας της Ιεραρχίας και ανατροπής των συμπεφωνημένων. Κατά τον κ. Ιερόθεο, η Ιεραρχία το 2017 αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και πρόσφατα επανέλαβε την ίδια απόφαση. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ναυπάκτου, Πειραιώς και Κηφισίας, τον νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρο Παπαγεωργίου και τον καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Μαγγιώρο.

Οπως ισχυρίζεται ο μητροπολίτης, η επιτροπή συνήλθε 3-4 φορές και έκανε κάποιες προτάσεις στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, οι οποίες δεν προχώρησαν. Το σημαντικό, κατά τον κ. Ιερόθεο, είναι ότι «η επιτροπή δεν ασχολήθηκε με τη γνωμοδότηση ή έκφραση γνώμης για τα δύο θέματα που ανέκυψαν, απλούστατα γιατί δεν της ετέθησαν υπ’ όψιν, απλώς ένας μέρος της επιτροπής ενημερώθηκε από τον μακαριότατο για τη συμφωνία λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί και, παρά ταύτα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις στον λίγο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας».

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος πάλι επέλεξε να τοποθετηθεί σε ένα Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών. Ο κ. Ιγνάτιος προέτρεψε… σε προσευχή, αφού «περνάμε σε περίοδο που η ενότητα θα μετρηθεί και να μην ξεχνάμε πως στον τόπο μας, όταν η διχόνοια εισχώρησε και μάλιστα πρώτα στον χώρο της Εκκλησίας, τότε προέκυψε εθνικός διχασμός. Θα είναι τεράστια η ευθύνη για όποιον πριμοδοτήσει έναν τέτοιο διχασμό, που δεν πρέπει να τον ζήσουμε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε πάση θυσία αυτήν την ενότητα, χωρίς όμως να διακυβεύσουμε τίποτα απ’ αυτά που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στους διαδόχους μας».

Η συνεργασία

«Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, αν ένας – δυο μητροπολίτες διαφώνησαν κάπως έντονα, είναι μέσα στη δημοκρατική διαδικασία της Εκκλησίας», δήλωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος στον Real fm 97,8. «Η συνεργασία είναι το καλύτερο πράγμα και η Ιεραρχία αποφάσισε δύο πράγματα και απέρριψε το ένα. Δηλαδή, συνεχίζεται ο διάλογος Εκκλησίας και Πολιτείας με μία διευρυμένη επιτροπή και, δεύτερον, συμφωνούμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όση έχει απομείνει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νικόλαος.

«Ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της συνεργασίας και ευτυχώς που είναι σήμερα αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, που είναι άνθρωπος μετριοπαθής, που μπορεί και κουβεντιάζει. Ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος πρέπει να κουβεντιάζει με την εξουσία, με την Πολιτεία, αλίμονο αν κόψουμε την επικοινωνία».