Η απόφαση για τα θύματα της Μανωλάδας ήρθε πολύ αργά

Ευθύνες στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για το γεγονός ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε για εμπορία ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, επιρρίπτει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Με αφορμή την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η Ενωση υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε εκπροσωπήσει τους παθόντες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών και είχε υποβάλει αίτηση προς την κ. Κουτζαμάνη, ζητώντας να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν πανηγυρικά οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.

«Η τότε Εισαγγελέας δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα οι δράστες να μείνουν ατιμώρητοι. Είναι πραγματικά κρίμα που χάθηκε τότε η ευκαιρία για απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα», σημειώνει η Ενωση, που υπογραμμίζει πως «φαίνεται ότι έπρεπε να μεσολαβήσει μια απόφαση κόλαφος σε βάρος της Ελλάδας και της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο καταδίκασε τη χώρα για μη αποτελεσματική διερεύνηση του αδικήματος και τιμωρία των δραστών, για μη αποτελεσματική προστασία των θυμάτων και για παραβίαση της απαγόρευσης της δουλείας».

Τώρα ο κ. Βουρλιώτης έκρινε ότι ο νόμος ερμηνεύθηκε λάθος κι επίσης ότι στο εν λόγω έγκλημα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις. Δυστυχώς όμως, πρόκειται μόνο για ηθική δικαίωση των θυμάτων, αφού η αθωωτική απόφαση για τους δουλέμπορους δεν μπορεί να ανατραπεί, καθώς η αναίρεση ασκήθηκε μόνο προς αποκατάσταση της νομολογίας και έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.