Ερευνα για ρατσιστικό κίνητρο στον φόνο του Ζακ

Με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διερευνηθεί εάν στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου υπήρξε ρατσιστική βία. Η Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», της «Documento» και του News247, ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο νεαρός ακτιβιστής, από την αρχή μέχρι τέλους ώστε να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Συμφωνώντας με την εισαγγελική παρέμβαση, οι δύο πληρεξούσιες δικηγόροι Αννη Παπαρρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη, επισήμαναν ότι «αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε τη διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένους και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Είκοσι πέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος».

Και για τη Μανωλάδα

Παράλληλα, τη διερεύνηση τυχόν ρατσιστικού κινήτρου παρήγγειλε η κ. Δημητρίου και για την υπόθεση της πυρκαγιάς, τον περασμένο Ιούνιο, στον καταυλισμό των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα.

Στην περίπτωση αυτή αφορμή αποτέλεσαν έγγραφο του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά 164 εργατών από το Μπανγκλαντές προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του υπουργείου Εργασίας, θέμα που επίσης ανέδειξε η «Εφ.Συν.».