«Εσωτερικές υποθέσεις» για τους οκτώ αστυνομικούς που… χειροπέδησαν τον πεθαμένο

Σοκ και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη προκάλεσε το βίντεο που δημοσιοποίησε χτες η εφημερίδα μας, όπου αποτυπώνεται η βάρβαρη, βασανιστική σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου από την αστυνομία.

Το βίντεο έκανε τον γύρο των ΜΜΕ αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου αμέτρητοι χρήστες το αναπαρήγαγαν.

Η αστυνομία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, ώστε να αξιολογήσει «συνολικά την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών» και να εξετάσει «εάν έπραξαν τα νόμιμα ή ξεπέρασαν τα όρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς».

«Το περιστατικό ήταν αποτρόπαιο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν υπάρχει ούτε μία πτυχή που δεν θα φωτιστεί. Θα αποδοθεί το δίκαιο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

«Θα φτάσουμε αυτήν την υπόθεση μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Από την πρώτη στιγμή που έγινε το περιστατικό, συλλέγουμε και ερευνούμε τα στοιχεία και τα γεγονότα προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέλω όμως να τονίσω πως δεν είναι αυτή η εικόνα της ελληνικής αστυνομίας. Ο,τι παραβιάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, την έννομη τάξη και την υπηρεσιακή νομιμότητα είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, της συντεταγμένης πολιτείας, της δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της αστυνομίας να αντιμετωπίζεται».

Για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης δεσμεύτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε πιέσεις, αλλά θα διερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Εξάλειψη θυλάκων»

Γενναίες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε τα σώματα της αστυνομίας να λειτουργούν πλέον ουσιαστικά βάσει των κανόνων και των αρχών ενός δημοκρατικού, προοδευτικού σύγχρονου κράτους ζητά από την πολιτική ηγεσία ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του για το βίντεο.

«Το ζητούμενο για την ελληνική αστυνομία είναι η εξάλειψη των ακροδεξιών θυλάκων και της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής νοοτροπίας που κυριαρχεί σε τμήματα των σωμάτων ασφαλείας […] ο Εθνικός Μηχανισμός για τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας των σωμάτων ασφαλείας, που συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναλάβει επιτέλους πρωταρχικό ρόλο στην καταπολέμηση της αυταρχικότητας και των αναχρονιστικών μεθόδων».

Τα κόμματα

Το Κίνημα Αλλαγής «εκφράζει την αποστροφή του για τη συμπεριφορά των αστυνομικών κατά τη σύλληψη του αιμόφυρτου, πεσμένου στο έδαφος Ζακ Κωστόπουλου, όπως αυτή απεικονίζεται στο βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η “Εφημερίδα των Συντακτών”. Συμπεριφορές όπως αυτή αδικούν τον ρόλο και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας και τραυματίζουν την τόσο αναγκαία εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας σε αυτήν. Δεν χωρά καμία δικαιολογία. Ελπίζουμε οι προθέσεις για τη διαταχθείσα έρευνα να είναι ειλικρινείς».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η αστυνομική βία σε βάρος ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου δείχνει τον ίδιο τον προσανατολισμό της αστυνομίας στην καταστολή, που κάθε άλλο παρά άλλαξε τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δικαιολογείται, αποδίδοντας το περιστατικό μόνο σε πράξεις μεμονωμένων αστυνομικών».

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε μιλώντας στον Alpha ότι «οι εικόνες της σύλληψης του Ζακ είναι προσβολή. Δεν είναι εικόνα μιας σύγχρονης αστυνομίας».

Αννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»:
«Βάρβαρη και παράνομη η συμπεριφορά των αστυνομικών»

«Η απλή επισκόπηση του βίντεο καταδεικνύει τη βάρβαρη, παράνομη και αντίθετη με κάθε έννοια πολιτισμού συμπεριφορά των αστυνομικών στον ημιθανή –ίσως και ήδη νεκρό– Ζακ Κωστόπουλο. H απόδοση ποινικών ευθυνών που ενδέχεται να είναι για κάποιους κακουργηματικού χαρακτήρα λόγω της ποινικής πρόβλεψης για τις πράξεις που συνιστούν βασανιστήρια από τα κρατικά όργανα, συνιστά την τελευταία ευκαιρία των αρχών να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε οργανωμένη συγκάλυψη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι αξιόποινες πράξεις των αστυνομικών έτσι όπως καταγράφονται αλλά και η παντελής έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τον άνθρωπο που έχουν στα χέρια τους –ή, μάλλον, στα πόδια τους– αποτυπώνουν την απόλυτη αποξένωσή τους από κάθε έννοια έννομης τάξης, πολιτισμού και κανόνων που διέπουν την υπηρεσιακή τους λειτουργία», τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου.