Ανακοινώσεις των κομμάτων και η Πειραιώς στον κόσμο της

«Μέρα οδύνης για κάθε δημοκράτη, μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας» χαρακτηρίζει τη 18η Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, που μέσω twitter έστειλε το μήνυμα ότι στεκόμαστε όλοι σθεναρά απέναντι σε «επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε αντιφασίστες -όπως η πρόσφατη ενάντια σε μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και σε κάθε έναν και κάθε μια που οι νεοναζί καταδιώκουν λόγω διαφορετικότητας».

Πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρώπης να καθιερωθεί η 18/9 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Αγώνα κατά του Νεοναζισμού και του Φασισμού κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης η βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για έγκριση.

Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακάλυπτε… συνεργασία της κυβέρνησης με τους φασίστες: «Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. συνεργάστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αποπειράθηκαν μαζί της να επιβάλουν και την απλή αναλογική.

»Ως εκ τούτου, γεννά εύλογες υποψίες η αναιτιολόγητη καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής». «Αφού δεν πρόκειται να κάνει την αυτοκριτική του για τη συνεχιζόμενη ακροδεξιά στροφή του, το κόμμα που φέρει τεράστιες ευθύνες για τη νομιμοποίηση της χρυσαυγίτικης ατζέντας στον πολιτικό λόγο, τουλάχιστον ας μην υποκρίνεται ότι ανησυχεί για την πορεία της δίκης των χρυσαυγιτών. Δεν τους πιστεύει κανείς», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η δίκη -και γι’ αυτό, αλλά και για τα άλλα εγκλήματά τους- δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά το πλήθος των συντριπτικών στοιχείων που αποδεικνύουν τον ναζιστικό – εγκληματικό χαρακτήρα αυτού του μορφώματος», αναφέρει το ΚΚΕ που υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας όχι μόνο για την απομόνωσή τους, αλλά και για την ανατροπή του συστήματος που τους γεννά και τους θρέφει».

«Στεκόμαστε σήμερα με σεβασμό στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Ολη η δημοκρατική Ελλάδα στο πλευρό της οικογένειάς του. Αυτή η μάνα δεν είναι μόνη. Ολοι μαζί, ενωμένοι, απέναντι στους φασίστες», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. «Γράφω γι’ αυτούς, που στη δίκη, αλλά και σε ραδιόφωνα -και αυτό είναι το σημαντικό-, σε σάιτ και άλλα ΜΜΕ συνεχίζουν να παρουσιάζουν τη δολοφονία του Φύσσα ως αποτέλεσμα ενός καβγά. Μιας συμπλοκής και λίγο ή πολύ ενός ατυχήματος. Δεν ήταν. Ηταν δολοφονία», σημειώνει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.