Χρυσοί εκβιασμοί και πάλι

Εφτακόσια σαράντα εφτά (747) εκατομμύρια ευρώ ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο η Ελληνικός Χρυσός, επιχειρώντας να εκβιάσει για πολλοστή φορά την κυβέρνηση ώστε να αποσπάσει άδειες για τις Σκουριές. Αυτή τη φορά το τελεσίγραφο ήρθε με τη μορφή εξώδικου αιτήματος πληρωμής για διαφυγόντα κέρδη, μείωση της περιουσίας της και… ηθική βλάβη.

Το εξώδικο κατατέθηκε στις 10 Αυγούστου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έφτασε προ ολίγων ημερών στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει διαφυγόντα κέρδη ύψους 783.211.000 ευρώ αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «καθυστερεί» να εκδώσει τις υπολειπόμενες άδειες στις Σκουριές (αυτές που αφορούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς της και τις οποίες η εταιρεία χαρακτηρίζει «άδειες ρουτίνας») και άρα παραβιάζεται η σύμβαση μεταβίβασης του 2003.

Η εταιρεία ζητά, δηλαδή, τα μισά χρήματα από αυτά που συνολικά ισχυρίζεται ότι έχει επενδύσει στη χώρα (1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δημιουργήσει τις «μαγικές» 2.500 θέσεις εργασίας, που αυξομειώνονται κατά το δοκούν του επικοινωνιακού πολέμου).

Η κίνηση της εταιρείας έρχεται σε μια στιγμή όπου, σύμφωνα με την «Αυγή», «προετοιμάζεται η τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του 2011, για την κατασκευή και λειτουργία των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών εγκαταστάσεων Κασσάνδρας, επί το αυστηρότερο, βάσει των πορισμάτων των επιθεωρητών Περιβάλλοντος […] ενώ από την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου τον Απρίλιο επαναβεβαιώνεται η συμβατική υποχρέωση της Ελληνικός Χρυσός για την πλήρη κατασκευή μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής χρυσού, χαλκού και αργύρου με σκοπό την παραγωγή καθαρών τελικών εμπορεύσιμων προϊόντων στο Μαντέμ Λάκκο».

Η εταιρεία πιέζει για τις άδειες ζητώντας σε πρώτο χρόνο χρήματα και αν δεν τα πάρει κραδαίνει κι άλλη σπάθη επί της κεφαλής του Ελληνικού Δημοσίου: να προσφύγει σε διαιτησία.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει υποστεί μείωση της υπάρχουσας περιουσίας της κατά 74.620.496,49 ευρώ «για τις δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε εξαιτίας των ζημιογόνων γεγονότων καθυστέρησης».

Διαφυγόντα κέρδη

Αλλα 664.579.000 ευρώ ζητά για διαφυγόντα κέρδη από την καθυστέρηση έναρξης της περιόδου εκμετάλλευσης από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 λόγω μη πραγματοποίησης καθαρών κερδών (έσοδα μείον έξοδα), τα οποία η εταιρεία «θα είχε αποκομίσει από την εκμετάλλευση του Μεταλλείου Σκουριών αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε επιδείξει αντισυμβατική, παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά».

Ομως οι απαιτήσεις της εταιρείας δεν τελειώνουν εδώ. Ζητά και χρηματική ικανοποίηση λόγω… ηθικής βλάβης.

Οκτώ εκατομμύρια διεκδικεί από τους Ελληνες φορολογούμενους γιατί η Ελλάδα έχει υποσκάψει τη φήμη της, αλλά αν τα κερδίσει, πάλι σε εμάς θα τα χαρίσει για «κοινωφελείς σκοπούς»:

«Εξαιτίας της αδικοπρακτικής συμπεριφοράς του Ελληνικού Δημοσίου έχει τρωθεί σοβαρά η φήμη και η αξιοπιστία της εταιρείας μας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το είδος και τις συνθήκες τέλεσης της προσβολής, τον βαθμό πταίσματος και εν γένει τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς το μέγεθος της επένδυσης και την ευρύτατη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι παράνομες πράξεις ή και παραλείψεις του Ελληνικού Δημοσίου».

Το τελεσίγραφο είναι σαφές: αν δεν εκδοθούν οι άδειες, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου ή από την ημερομηνία επίδοσης του εξωδίκου στα τρία υπουργεία, η εταιρεία αιτείται ημερήσια αποζημίωση εφεξής 680.000 ευρώ (πάλι κατ’ ελάχιστον).

Κι όχι μόνο αυτά, αλλά επιφυλάσσεται γιατί μπορεί να προκύψουν «πρόσθετες, άδηλες, απρόβλεπτες ή αβέβαιες δαπάνες» για τη συντήρηση, ασφάλεια και εν γένει ανάπτυξη του υποέργου Σκουριών «κατά τη συνεχιζόμενη παρατεταμένη περίοδο καθυστέρησης».

Η απειλή

Η εταιρεία -διά στόματος του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς– παρουσιάζει την κίνησή της ως… ένδειξη καλής πίστης, αλλά επισείει ταυτόχρονα και την απειλή«η Αίτηση αποτελεί μία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με το ελληνικό κράτος σε ένα πλαίσιο καλής πίστεως […] Η Eldorado πάντα λειτουργούσε με τρόπο συνεπή προς την εύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για την υπεύθυνη ανάπτυξη του έργου στις Σκουριές. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί με έναν φιλικό τρόπο χωρίς να χρειασθεί να προσφύγουμε στην οδό της διαιτησίας».

Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Αντορ Λιπς, αντιπρόεδρος της Eldorado Gold από τον Μάρτιο, ήταν ξεκάθαρος«Η Eldorado Gold για να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις Σκουριές και γενικότερα στην υλοποίηση των πρότζεκτ που έχει έτοιμα και τα οποία δεν μπορούν “να περιμένουν στο ράφι” χρειάζεται τη συνεννόηση και συνεργασία και από πλευράς κοινωνίας όπως και από πλευράς κυβέρνησης».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας απάντησε με μια λιτή ανακοίνωση με την οποία επαναλαμβάνει την πάγια θέση του: «Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της Εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων. Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».