Τον τίμησαν άπαντες μετά θάνατον
Στη Μυτιλήνη, εκεί που ο ίδιος «ήθελε να τελειώσουν όλα γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα», όπως έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης, έφυγε από τη ζωή ο συνταγματολόγος και στέλεχος του Ποταμιού, Σταύρος Τσακυράκης, στα 67 του χρόνια, αφού πάλεψε για πολύ καιρό με τον καρκίνο.
Γεννημένος στη Μήθυμνα Λέσβου, ήρθε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών. Μπήκε στη Νομική κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως ακαδημαϊκός επισκέπτης στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.
Ηταν γραμματέας της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου και για την αντιστασιακή του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Τον περασμένο Απρίλιο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου έκανε το τελευταίο του μάθημα στη Νομική Αθηνών, σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Στις αρχές του χρόνου, μαζί με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, είχαν αναλάβει αμισθί τη νομική υποστήριξη του πρώτου από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που πήραν άσυλο, του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί.
Τον «αγωνιστή της δημοκρατίας» αποχαιρετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Αγωνιστής της δημοκρατίας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαχητικά αντίθετος στη χούντα και διακεκριμένος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο Σταύρος Τσακυράκης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου».
«Φωτεινός δρόμος»
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Υπήρξε παντοτινός υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η παρουσία του στη δημόσια ζωή, μέσω άρθρων, συγγραμμάτων αλλά και των διαλέξεών του στο Πανεπιστήμιο, ήταν δυναμική, με την κριτική του προσέγγιση να προκαλεί πάντοτε ενδιαφέρον».
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ο Σταύρος Τσακυράκης με τη στάση ζωής του αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη. Γιατί έδειξε τον φωτεινό δρόμο για τη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε. Στους οικείους του θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Δικηγόρησε με ιδιαίτερη επιτυχία, ως υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όχι μόνον ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, όσο κυρίως ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη διαμόρφωση της προοδευτικής νομολογίας της οποίας συνέβαλε καθοριστικά».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης» εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του ιδρυτικού του μέλους: «Κριτικός και ασυμβίβαστος, υπηρέτησε και υπερασπίσθηκε με συνέπεια τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Τίμησε την επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου με το έργο και το ήθος του και υπήρξε αγαπητός συνάδελφος και αφοσιωμένος δάσκαλος».
«Αξιακό άλλοθι»
«Ποιος ήταν λοιπόν ο Τσακυράκης που σήμερα όλοι μιλούν γι’ αυτόν;» γράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και συνεχίζει «γιατί τόσο καιρό δεν είχαμε δει το όνομά του στην “πρώτη σελίδα” των σάιτ; Γιατί όλοι αυτοί που σήμερα γράφουν “πόσο σημαντικός ήταν” δεν τον άκουγαν; Γιατί δεν είχαμε τον Τσακυράκη στην πρώτη γραμμή;
Και γιατί, αφού είναι τόσο δυσαναπλήρωτο το κενό, δεν τον ψηφίσαμε όλοι το 2014, να γίνει ευρωβουλευτής (τη μία και μοναδική φορά που ο ίδιος ζήτησε την ψήφο των πολλών); Ο Σταύρος Τσακυράκης ήταν η εξαίρεση που μας βολεύει να εκτιμάμε. Το αξιακό μας άλλοθι (…) Η εξαίρεση που χειροκροτάμε αλλά δεν τολμάμε να ακολουθήσουμε. Τρομάζουμε με τα μεγάλα κύματα κι ανεβαίνουμε στα μεγάλα καράβια. Εκείνος όμως θαλασσοδερνόταν. Εκεί ήταν ευτυχισμένος».