Σχολείο υψηλού επιπέδου με χορηγό επικοινωνίας την «Εφ.Συν.»
Στα αμφιθέατρα του Thessaloniki International Media Summer Academy θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Είναι η δεύτερη χρονιά που το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Εδρα Jean Monnet για τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης διοργανώνουν αυτό το υψηλού επιπέδου θερινό σχολείο για δημοσιογράφους και φοιτητές και η πρώτη χρονιά που η εφημερίδα μας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια ως χορηγός επικοινωνίας. Εταίροι στο θερινό σχολείο είναι η Ακαδημία της Deutsche Welle, το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, το Πανεπιστήμιο Novi-Sad της Σερβίας, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Κέντρο για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφόρηση, το Center for Media and Information Literacy του Πανεπιστημίου Temple των ΗΠΑ, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο για την Παιδεία στα Μέσα και ο οργανισμός Proof: Media for Social Justice.
Το σχολείο φέτος θα εστιάσει στις νέες τάσεις στη Δημοσιογραφία και τα Μέσα, με την έμφαση να δίνεται στους τρόπους αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, στις ψευδείς ειδήσεις και τις τεχνικές επαλήθευσης.
Ο Νίκος Παναγιώτου είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δημοσιογραφίας και μαζί με τον κ. Φραγκονικολόπουλο (που κατέχει την έδρα Jean Monet για την Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία) συνδημιούργησαν το σχολείο.
«Στόχος μας ήταν και είναι να δημιουργήσουμε ένα διεθνές σημείο συνάντησης που θα φέρνει κοντά οργανισμούς, πανεπιστήμια και επαγγελματίες, φοιτητές από όλο τον κόσμο, προκειμένου να αναδείξουμε επίκαιρα ζητήματα σχετικά με την κάλυψη των διεθνών ζητημάτων αλλά και τις νέες εξελίξεις», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου.
«Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει να συγκεράσουμε διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες ή και εμπόδια στη συνεργασία λόγω διάφορων ζητημάτων (παλαιές αντιπαλότητες, ανταγωνισμοί κ.λπ.). Για τον λόγο αυτό επιμένουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αναδείξει και αναδεικνύει ακόμη και σήμερα την πολυπολιτισμικότητα. Η ακαδημία αναδεικνύει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της πόλης ως διεθνούς εκπαιδευτικού προορισμού».
Το εγχείρημα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, από 110 αιτήσεις πέρυσι και 23 συμμετέχοντες σε 300 αιτήσεις και 46 συμμετέχοντες από 15 χώρες φέτος.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και θετικό σημείο καθώς συζητούμε και αναδεικνύουμε διαφορετικές και διεθνείς εμπειρίες από όλο τον κόσμο», λέει ο κ. Παναγιώτου.
«Συζητάμε πολύ επίκαιρα θέματα, παρουσιάζουμε τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή δημοσιογραφία και αναπτύσσουμε ζητήματα ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας για τα οποία το τμήμα μας έχει σχετική εξειδίκευση, όπως αποδεικνύεται από την έδρα Jean Monnet που έχει απονεμηθεί στον κ. Φραγκονικολόπουλο. Για τον λόγο αυτό και η Διεθνής Θερινή Ακαδημία αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό και κύριο σημείο για τη συζήτηση που αφορά και σχετίζεται με θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή δημοσιογραφία».
Η εφημερίδα μας δεν θα καταγράψει απλώς τις εργασίες του θερινού σχολείου, αλλά θα συμμετέχει ενεργά, αφού το συνεταιριστικό εγχείρημά μας θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες.