Απόλυση πάσχουσας από σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Από παλιά, αλλά στα χρόνια της λιτότητας ευκολότερα παρά ποτέ.

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που δούλευε στα ταμεία του LEROY MERLIN στο κατάστημα της εταιρείας στο εμπορικό πάρκο αεροδρομίου, μια εργαζόμενη απολύθηκε.

«Γιατί ήταν μη αποδοτική», ισχυρίζεται η εταιρεία. «Γιατί ήταν ακριβή για τα μνημονιακά δεδομένα», ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές. Οπως και να έχει, η εργαζόμενη που αμείβεται με το… δυσθεώρητο ποσό των 400 και κάτι ευρώ πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «η απόλυση είναι η κορύφωση μιας σειράς επιπλήξεων και στοχοποίησης από την εργοδοσία και δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές απολύονται συνάδελφοι που αμείβονται σύμφωνα με την τελευταία κλαδική σύμβαση. Αυτοί οι συνάδελφοι αποτελούν “εργατικό κόστος” συνολικά για την εργοδοσία, γιατί μια κλαδική σύμβαση κατοχυρώνει τον εργαζόμενο όχι μόνο μισθολογικά αλλά και σε θεσμικά ζητήματα (ασφάλιση, ωράριο, ζητήματα υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας)».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Μέντης Δαμασκηνός, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια των σωματείων να παρέμβουν στάθηκε άκαρπη αφού η εργοδοσία ήταν εξαφανισμένη και δεν απάντησε ποτέ στο υπόμνημά τους.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων αμείβεται πλέον με 586 και 511 ευρώ μικτά, ως ενοικιαζόμενοι με 4ωρη σύμβαση μήνα, σπαστά ωράρια», λέει ο κ. Δαμασκηνός.

«Η συνάδελφος αμείβεται με τη σύμβαση του 2009 – είναι… ακριβοπληρωμένη, έπαιρνε 400 και κάτι ευρώ… Τώρα μπορούν να προσλάβουν άνθρωπο με 250 ευρώ. Η απόλυση είναι παράνομη και μάλιστα διπλά, γιατί πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας».