«Οι κοινωνικοί αγώνες δεν δικάζονται, δικαιώνονται»

Συγκέντρωση για την «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές

Φωτογραφία αρχείου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο, είκοσι πέντε κάτοικοι της Χαλκιδικής θα βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 10 Μαΐου για μία από τις αμέτρητες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Οι κάτοικοι κατηγορούνται για επεισόδια που έγιναν στις 12 Μαΐου 2013 στον Λάκκο Καρατζά, όταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές.

Εν όψει της δίκης, χθες στην Ιερισσό, με πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση, η οποία εξέδωσε ψήφισμα στήριξης στους διωκόμενους. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν κατασκευασμένο το κατηγορητήριο, με στόχο να τρομοκρατήσει όλους όσοι αγωνίζονται.

«Στην πραγματικότητα δικάζεται ολόκληρη η τοπική κοινωνία που αντιστέκεται στα καταστροφικά σχέδια των χρυσοθήρων και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν. Δικαζόμαστε όλοι μας, γιατί παλεύουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και υγεία στον τόπο μας», σημειώνουν στο ψήφισμα και συνεχίζουν:

«Οι κοινωνικοί αγώνες δεν δικάζονται, δικαιώνονται. Εχουμε μετά από τόσα χρόνια κατανοήσει ότι οι αγώνες απέναντι σε τέτοιου είδους εταιρείες, που βάζουν το κέρδος τους πάνω από τις ζωές μας, δεν είναι παρά μαραθώνιοι. Είναι η στιγμή να βάλουμε μπροστά αυτό που μας ενώνει όλους μας και μας δίνει τη δύναμη να παλεύουμε. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο, το πιο μεγάλο και το πιο επιτακτικό. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μας όπλο απέναντι στα σχέδια ερήμωσης του τόπου μας».

Οι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην έκδοση καμίας νέας άδειας και να επανεξετάσει όλες όσες έχουν δοθεί μέχρι τώρα. «Η τοπική κοινωνία έχει εδώ και χρόνια αποδείξει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία κοινωνική συναίνεση απέναντι σε καταστροφικές εταιρείες και κυβερνήσεις που δεν αποφασίζουν τα αυτονόητα», υπογραμμίζουν.