Πολύχρωμη περηφάνια απέναντι σε ρατσισμό και προκαταλήψεις
Η σημαία του ουράνιου τόξου κυμάτισε περήφανα ανάμεσα στις σημαίες των κρατών-μελών της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στην εκδήλωση που οργάνωσε το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου για να τιμήσει τη διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας.
Σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα δικαιώματα κατοχυρώνονται και η ορατότητα και οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα ο ρατσιστικός λόγος διαχέεται και οι φασίζουσες πρακτικές αποτελούν πια κομμάτι της άγριας καθημερινότητάς μας, το Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά συγκεντρώνει θεσμικούς φορείς, την γκέι κοινότητα και ακτιβιστές ώστε να συμβάλει στο κοινό μέτωπο κατά της ομοφοβίας.
Tην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Χάρης Κούντουρος, χαιρέτισε μέσω βιντεο-μηνύματος ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπεύθυνος για θέματα ισότητας, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που ενέκρινε η Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας.
Από την πλευρά του Συνηγόρου του Πολίτη, η Καλλιόπη Λυκοβαρδή εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, αλλά ζήτησε την εμπέδωσή τους στην πράξη.
Αυτό ακριβώς το σημείο ανέδειξε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Το νομικό ζήτημα είναι σημαντικό αλλά το σημαντικότερο ώστε να επέλθει η αλλαγή στην κουλτούρα των ανθρώπων είναι η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις βοηθούν, αλλά οι καθημερινές δράσεις κι η ενημέρωση είναι αυτή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα».
Ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ, Τέλης Ράπτης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι στο 52% στον χάρτη δικαιωμάτων της Internation Lesbian & Gay Association ΛΟΑΤΚΙ στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε τους νόμους, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και στην καθημερινότητα. Δεν διώκονται τα άτομα, αλλά οι ταυτότητές τους».
Η δρ κλινικής ψυχολογίας Νάνσυ Παπαθανασίου τόνισε ωστόσο πως οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια, αφού μπορεί η Ολλανδία να καλύπτει κατά 60% τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και η Ελλάδα να φαίνεται ότι δεν υπολείπεται κατά πολύ, αλλά η πραγματικότητα που βιώνει ένας ΛΟΑΤΚΙ άνθρωπος στην Ελλάδα απέχει έτη φωτός από τη ζωή στην Ολλανδία.
Εκ μέρους της Colour Youth, ο Φίλιππος Παγάνης αναφέρθηκε σε «θεραπείες» από επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας για αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού της ταυτότητας φύλου (!)
Ομοφοβία στα πανεπιστήμια
Τη νομική διάσταση του θέματος ανέλυσε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος στάθηκε στις θεμελιώδεις αλλαγές του σχετικού θεσμικού πλαισίου τις τελευταίες τρεις 10ετίες, ενώ την αντιμετώπιση της ομοφοβίας στα πανεπιστήμια ανέλυσε ο φοιτητής και μέλος της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Κίνησης Νομικής Αθηνών Παναγιώτης Βαλλιανάτος.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Θετική Φωνή» Γιάννος Λιβανός επισήμανε ότι παρατηρούνται «σημαντικά φαινόμενα διακρίσεων, διακρίσεις που οδηγούν σε απολύσεις στην εργασία. Παρατηρούνται περιστατικά διαπόμπευσης των οροθετικών, ενώ άνθρωποι ζουν με το μυστικό της οροθετικότητας και δεν το αποκαλύπτουν για να μην υποστούν κάποιου είδους διαπόμπευση».
Παίρνοντας τον λόγο, η νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Ελλη Βαρχαλαμά, ανέφερε ότι τα συνδικάτα σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πιάσει τον παλμό ώστε να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα.
Η ψυχολόγος Ελένα Χρηστίδη σημείωσε ότι οι διακρίσεις έχουν σημαντικές επιβαρυντικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και ότι δεν αρκεί η ψήφιση των νόμων όσο αυτοί δεν εφαρμόζονται και δεν συνοδεύονται από δράσεις που θα προωθήσουν τη συνολική αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων στην κοινωνία.
Το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε την επίσημη υποστήριξή του στο Athens Pride και στη γραμμή 11528 – Δίπλα σου (γραμμή ψυχολογικής στήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων).