Ημέρες Queer Κινηματογράφου

«Queercore: How to Punk a Revolution» του Yony Leyser, Γερμανία 2017

«Queercore: How to Punk a Revolution» του Yony Leyser, Γερμανία 2017

Από το μεξικανικό «Ι dream in another language» μέχρι το βρετανικό «Just Charlie», το φετινό ενδέκατο Outview Film Festival μάς καλεί σε μία εβδομάδα γεμάτη ταινίες, ιστορίες, χρώματα και περηφάνια.

Με γενικό τίτλο «Της μάνας σου καμάρι», το φεστιβάλ μάς ταξιδεύει από τις αίθουσες χορού του Χάρλεμ και από τα σπλάχνα της μαύρης gay και drag κουλτούρας μέχρι το πολιτισμικό και κοινωνικό κίνημα που βγήκε από την punk και new wave σκηνή των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90 και απέρριψε το status quo αμφότερου του στρέιτ αλλά και του γκέι κόσμου.

Το lgbtqi film festival της Αθήνας ξεκίνησε το 2007. Η Μαρία Κατσικαδάκου – aka Maria Cyber- το 2005 είχε ήδη δημιουργήσει στην Αθήνα το Pornographic Art Film Festival, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πετυχημένα φεστιβάλ της πόλης. Δύο χρόνια αργότερα η Μαρία δημιούργησε το Outview Film Festival – Ημέρες Queer Κινηματογράφου.

«Queercore: How to Punk a Revolution» του Yony Leyser, Γερμανία 2017«PROM KING 2010», του Christopher Schaap, ΗΠΑ 2017 | 

Η ανάγκη τότε ήταν στοχευμένη και απλή, η ορατότητα της LGBTQI σκηνής μέσα από την 7η τέχνη μάς λέει η Μαρία: «Εκείνη την εποχή ακόμα και στην Berlinale και στα lgbtqi βραβεία της μαζευόμασταν το πολύ 30 άνθρωποι, ανταλλάσσαμε dvd στο χέρι από σκηνοθέτες από διάφορες χώρες και χωνόμασταν με λαχτάρα στο ανεξάρτητο queer σινεμά που έδειχνε περίτρανα πόσο πολύ τα επόμενα χρόνια θα μεγάλωνε -σήμερα έχει περάσει τα όρια της κοινότητας και κατέκτησε τη μεγάλη οθόνη σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ, ενώ πολλά δικαιώματα για τα lgbtqi άτομα έχουν νομοθετηθεί».

Οπως μας εξηγεί η Μαρία, όλο και περισσότερες ταινίες έχουν lgbtqi χαρακτήρες που βιώνουν καταστάσεις πέρα των διακρίσεων που δέχονται λόγω ταυτότητας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, καταστάσεις που ο καθένας θα μπορούσε να βιώσει.

Σήμερα οι ταινίες αναδεικνύουν περισσότερο τα κοινά που έχουμε όλοι ως άνθρωποι πάρα εστιάζουν στις διαφορές μας. «Το κομμάτι εκείνο που εξαπολύει μανιωδώς τον ρατσισμό του σε ό,τι διαφορετικό, πλέον συμβάλλει άθελά του στο να δυναμώσει όλες αυτές τις πάρα πολλές διαφορετικότητες», μας λέει η Μαρία.

«Πρόκειται πια για μια μεγάλη ένωση όλων των ομάδων και κοινοτήτων που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό αντανακλάται φυσικά και στην 7η τέχνη. Ετσι φέτος το Outview απλώνει τις θεματικές του και δεν μένει μόνο στη σεξουαλική ή την ταυτότητα φύλου, αλλά προβάλλει κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλες τις ομάδες οι οποίες δέχονται διακρίσεις είτε λόγω ρατσισμού, είτε λόγω φυλής, είτε λόγω κοινωνικής τάξης, είτε λόγω αναπηρίας και χρόνιων νοσημάτων. Να τονιστεί ότι φέτος στις 30 ταινίες του διαγωνιστικού οι 17 είναι από γυναίκες σκηνοθέτριες!»

 Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Outview Film Festival.

Info: Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός). Είσοδος στις προβολές: 5€ ανά προβολή, ημερήσιο 10€ / φοιτητικό 8€, διαρκείας 50€. Ελεύθερη είσοδος στις πρώτες προβολές κάθε ημέρας με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.