Πρεμιέρα χωρίς εξάψαλμους

«Jesus Christ Superstar»

Οι διαδηλωτές χορεύουν ενώ η πόλη πίσω τους φλέγεται. Σε μια γειτονιά που θα μπορούσαν να είναι τα Εξάρχεια, από το πουθενά εμφανίζονται ΜΑΤατζήδες που περικυκλώνουν τα παιδιά εντελώς απρόκλητα και τα χτυπούν ανελέητα.

Μέσα στο χάος εμφανίζεται ένας άντρας με μακριά μαλλιά, ντυμένος στα λευκά. Είναι ο Χριστός και δίπλα του -με άρβυλα και δερμάτινο μπουφάν- η Μαρία Μαγδαληνή.

Είναι η πρώτη σκηνή του «Jesus Christ Superstar», που έκανε την Τρίτη την επίσημη πρεμιέρα του στο θέατρο «Ακροπόλ».

Η πρεμιέρα ήταν αυτό που τα κοσμικά περιοδικά θα περιέγραφαν «λαμπερή»: σύσσωμη η ελληνική σόου μπιζ έδωσε το «παρών», αλλά ούτε ένας από τους γραφικούς με τα λιβανιστήρια (αφού δεν γνώριζαν μάλλον ότι συνήθως οι πρεμιέρες γίνονται αρχές της εβδομάδας, για να μπορούν οι ηθοποιοί να παρευρεθούν, κι όχι τις συνηθισμένες μέρες παραστάσεων).

Οι «αγανακτισμένοι πιστοί» μπορεί να έλειπαν από το «Ακροπόλ», αλλά ο… ιερός πόλεμος εναντίον της «βλάσφημης» παράστασης συνεχίστηκε.

Καταγγελία

Η Αντιγόνη Ψυχράμη, που υποδύεται τη Μαρία Μαγδαληνή στην παράσταση, κατήγγειλε ότι άγνωστοι πέταξαν φυλλάδια έξω από το σπίτι της μητέρας της και έγραψαν τη λέξη «βλάσφημοι» στην αυλή της.

Την ίδια ώρα, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος κυκλοφορεί ανοιχτή επιστολή με την προτροπή «Χριστιανοί, κλείστε την ΕΡΤ!».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, οι παρουσιαστές της «Πρώτης Γραμμής» Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μαίρη Πολλάλη δεν φέρθηκαν με την… προσήκουσα ευλάβεια στον Κυθήρων Σεραφείμ – έναν από τους τρεις που έχουν μηνύσει την παράσταση. Ο κ. Αμβρόσιος, που προφανώς θυμήθηκε τα άγρια νιάτα του επί χούντας, έκρινε ότι οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να επιβάλουν στους θεατές «θέσεις και απόψεις μιας αριστερόστροφης κουλτούρας» και «να χορηγήσουν πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης στους πρωτεργάτες του έργου».

«Ευθεία απειλή κατά της ελευθερίας του λόγου και της καλλιτεχνικής έκφρασης» διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτελούν οι επιθέσεις μερίδας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας εναντίον της παράστασης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος στηρίζει ολόπλευρα τους συντελεστές της παράστασης και καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές σκοταδισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν παίρνει θέση για τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που επιτρέπουν στους σκοταδιστές να μηνύουν καλλιτέχνες (και τα οποία θα μπορούσε να καταργήσει).

Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα

Εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα, σε μια εποχή που η ακροδεξιά ρητορική κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπει ο καλλιτεχνικός κόσμος, που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 6 μ.μ. έξω από το «Ακροπόλ».

«Οι αντιδράσεις των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, καθώς και η μήνυση που κατέθεσε ο μητροπολίτης Κυθήρων κατά των συντελεστών της παράστασης “Jesus Christ Superstar” γυρνάει την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω», τονίζουν οι καλλιτέχνες, που καλούν την πολιτεία να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξαλειφθούν από τον Ποινικό Κώδικα οι διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα να διώκεται η καλλιτεχνική δημιουργία.

Το κάλεσμα υπογράφουνΠανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού, Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., Σύλλογος εργαζομένων στο ΚΘΒΕ πάσης φύσεως προσωπικού, Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού Προσωπικού & λοιποί Προσωπικού ΕΛΣ, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης-Ο.Τ.