Αναβολές από το ΣτΕ σε δίκες για τις Σκουριές

Ελληνικός Χρυσός, εξόρυξεις, τεχνικές μελέτεςMOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Αναβολή για τον Δεκέμβρη έδωσε σε μια σειρά από δίκες για τις Σκουριές το ΣτΕ, ενώ αναμένεται η απόφαση της Διαιτησίας.

Οι δίκες που θα γίνονταν αύριο και μεταφέρονται στις 5/12 αφορούν προσφυγές της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά δύο αποφάσεων του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (5.7.2016 και 2.11.2016) Π. Σκουρλέτη, με τις οποίες απορρίφθηκε η τεχνική μελέτη «Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου».

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ανέβαλε επίσης την εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων κατά της απόφασης Σταθάκη για τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα και την αδειοδότηση του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας.

Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη επιτίθεται στον υπουργό Γ. Σταθάκη που στις 6/3 «έδωσε -για δεύτερη φορά- νέα εξάμηνη παράταση λειτουργίας στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων του Κοκκινόλακκα, που λειτουργεί με παράνομη προσωρινή υπουργική αδειοδότηση στην τριτοκοσμική Ελλάδα, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας».

Οπως σημειώνουν οι κάτοικοι, «τέσσερις μόλις μέρες μετά την αδειοδότηση, στις 10/3, μια νταλίκα που μετέφερε χύδην απόβλητα της Ολυμπιάδας, παραβαίνοντας τις εντολές των επιθεωρητών περιβάλλοντος, για να τα ξεφορτώσει στον παράνομο ΧΥΤΕΑ, ανετράπη λίγα μέτρα πιο μακριά από το τείχος της αρχαίας πόλης των Σταγείρων (στο σημερινό χωριό Ολυμπιάδα), με αποτέλεσμα να χυθούν δεκάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων στα πρανή του δρόμου. Παρόμοιο ατύχημα είχε συμβεί και το 2013 στην περιοχή της Ρεντίνας, μετά το οποίο η εταιρεία υποχρεώθηκε να αλλάξει τον παράνομο τρόπο μεταφοράς και να χρησιμοποιεί κλειστά κοντέινερ, όπως ο νόμος ορίζει για μεταφορά επικίνδυνων υλικών. Αλλά το αυτί των υπευθύνων της πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας δεν φαίνεται να ιδρώνει, αφού ο κ. Σταθάκης (με την αποδεδειγμένα ασθενή μνήμη) ανανεώνει κάθε έξι μήνες την προσωρινή άδεια του ΧΥΤΕΑ (…) Ούτε η εταιρεία ίδρωσε, ούτε ο κ. Σταθάκης, ούτε κι η Δικαιοσύνη. Τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε αφού το προηγούμενο ατύχημα θεωρήθηκε πταίσμα και μπήκε στο αρχείο;».