Στη βιώσιμη ανάπτυξη Ελντοράντο δεν χωρά

Ελληνικός Χρυσός

ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Αριστοτέλης και Ελντοράντο… δεν συμβιβάζονται. Παρέμβαση εν όψει του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 26-28 του μήνα παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνει ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκδικής, ζητώντας να πάρει «καθαρή» θέση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. «Αλλιώς δεν συμμετέχουμε» λέει.

«Βιώσιμη Ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και όλης της Χαλκιδικής, που κυρίως θα βασίζεται στον Πρωτογενή Τομέα και στον Τουρισμό, δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την Ελληνικός Χρυσός. Αυτό έχει καταδειχτεί από τις αποφάσεις όλων των ανεξάρτητων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έχουν ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα» τονίζει ο Δήμος Αριστοτέλη, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι:

Σε μια περιοχή που

α) θα προκληθεί αποψίλωση και καταστροφή του δάσους σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων,
β) 
θα αντλούνται εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα,
γ) θα «βομβαρδίζεται» με τόνους εκρηκτικών κάθε μέρα για την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές,
δ) θα εκλύονται χιλιάδες τόνοι σκόνης πετρώματος (με βαρέα μέταλλα, αμίαντο, χαλαζία κτλ) και
ε) θα αποτεθούν δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, «δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται σε δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία και τουρισμός».

«Αλλιώς δεν συμμετέχουμε»

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να δεσμευτεί για το μέλλον της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και των υπόλοιπων υποψήφιων για εξορύξεις περιοχών, στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς διαφορετικά θεωρούμε ανώφελη και χωρίς αντικείμενο την ενδεχόμενη συμμετοχή μας» ξεκαθαρίζει ο Δήμος Αριστοτέλη.

Εν τω μεταξύ το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δύο εφέσεις κατά των αντίστοιχων αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με τις οποίες είχαν ακυρωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο φέτος τον Γενάρη ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία πριν από δύο χρόνια για εννέα παραβάσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ολυμπιάδα και δώδεκα παραβάσεις στις Μαύρες Πέτρες και τον Μαντέμ Λάκκο.

Χωρίς να μπει καθόλου στην ουσία, το δικαστήριο ακύρωσε το πρόστιμο γιατί «το χρονικό διάστημα (33 μήνες) που μεσολάβησε από την έναρξη της διενέργειας του ελέγχου στο συγκεκριμένο υποέργο (5.4.2013) μέχρι την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης (8.1.2016) υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο εντός του οποίου όφειλε η διοίκηση να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική επιθεώρηση».

Τώρα, μετά και τη σχετική επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προχώρησε σε εφέσεις.

Η άποψη του ΥΠΕΝ, που αποτυπώνεται και στους προβαλλόμενους λόγους έφεσης, είναι ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου, που δέον να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου, με τη διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στον παραβάτη, η οποία δεν εμπίπτει σε τέτοιο χρονικό περιορισμό.

Σε κάθε περίπτωση η περιβαλλοντική νομοθεσία έχει τον υπέρτερο σκοπό της θεσμικής θωράκισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της προστασίας του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αφήνεται ατιμώρητη καμία περιβαλλοντική παράβαση, διότι ματαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο σκοπός του νόμου και αυτό προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα και στην αρχή του κράτους δικαίου.