Η Ευρώπη της αρμονίας ή των αντιθέσεων

A Model Continent του Βρετανού Lewis Bush

Εικόνες από το έργο A Model Continent του Βρετανού Lewis Bush βρίσκονται στην έκθεση Critical Archives III: Identities, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του 2ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 13 Ιανουαρίου.

Το A Model Continent καταγράφει ένα θεματικό πάρκο στο οποίο διάφορα εθνικά ορόσημα-αξιοθέατα της Ευρώπης παρουσιάζονται σε μικροκλίμακα.

Χρηματοδοτημένο εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πάρκο προβάλλει μια ιδεατή ήπειρο στην οποία τα κάποτε διαιρεμένα έθνη τώρα συνυπάρχουν ειρηνικά και αρμονικά.

Ωστόσο, κατασκευασμένο υπό το πρίσμα του πόλου έλξης τουριστών, περιλαμβάνει μια σειρά από αντιθέσεις ανάμεσα στα ομοιώματα και το περιβάλλον τους, πράγμα που μάλλον ξεφεύγει από τους σκοπούς του.

Σ’ αυτές τις μακέτες το πλήθος των ανθρώπων σε ιστορικά γεγονότα είναι αξιοσημείωτα μικρών διαστάσεων, δρόμοι και γέφυρες κόβονται απότομα στη μέση του πουθενά, ενώ τα λογότυπα εταιρειών χορηγών εισάγονται με χοντροκομμένο τρόπο στο σκηνικό.

Ακόμα και η επιλογή των μνημείων που περιλαμβάνονται στο πάρκο αντανακλά μια φορτισμένη αντίληψη σχετικά με το ποια τμήματα της Ευρωπαϊκής Ιστορίας έχουν σημασία και ποια όχι.

Αυτές οι αμήχανες αντιθέσεις φαίνεται να εκφράζουν τις πραγματικές δυσκολίες της ηπείρου στην οποία το πάρκο αναφέρεται.

Μακριά από το να είναι υπόδειγμα αρμονίας, η Ευρώπη διαιρείται ολοένα και περισσότερο, κλονιζόμενη από οικονομικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές αναταράξεις ενώ τα διδάγματα της Ιστορίας συχνά ξεχνιούνται στο φόντο βολικών αλλά απλοϊκών αφηγήσεων.