Ενισχυμένοι οι «σκληροί» της Ιεραρχίας

Ο μητροπολίτης Ανθιμος περιστοιχισμένος από ιεράρχες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Σε έκτακτη συνεδρίαση καλεί τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά και την τοποθέτηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου ότι η Εκκλησία πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της εν όψει του νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου -οπότε και θα τιμούσε τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας για τα 10 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του- αλλά θα γίνει την Παρασκευή.

Η προηγούμενη Διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 10/1 είχε αποφασίσει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η μη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγων του.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στις 18/1, ο κ. Ιερώνυμος είχε πάρει θέση κατά των συλλαλητηρίων. Ωστόσο, ο κ. Ανθιμος και κάλεσε σε συλλείτουργο την Κυριακή πάνω από 30 μητροπολίτες (μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν 26 μητροπόλεις) και συμμετείχε στο συλλαλητήριο περιστοιχισμένος από τους μητροπολίτες Βεροίας, Ξάνθης, Κοζάνης, Σερρών, Ζιχνών, Ιερισσού, Μαρωνείας, Κίτρους, Φιλίππων, Μιλήτου και Βρυούλων.

Μήνυμα στήριξης, που μάλιστα διάβασε ο στρατηγός Φράγκος, έστειλε ο Μεσογαίας Νικόλαος, ενώ «πνευματικώς παρών, αλλά σωματικώς απών για λόγους δεοντολογίας» είχε δηλώσει και ο Πειραιώς Σεραφείμ (σ.σ. τότε ακόμα ο κ. Ανθιμος, παρότι «ον μεταλλακτικόν», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος εαυτόν, δεν είχε ακόμα μεταβάλει τη στάση του, που ήταν «δεν χρειαζόμαστε τέτοιες ώρες συλλαλητήρια»).

«Ο λαός περιμένει»

Επειτα από αυτή την εμφάνιση στο συλλαλητήριο ο κ. Ανθιμος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αφού «ο λαός περιμένει να δει αν είμαστε μαζί του».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιερώνυμος ζητούσε σύνεση, νηφαλιότητα και ομοψυχία, επέμενε στη θέση της Ιεράς Συνόδου ότι η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε παράγωγα, αλλά και σχολίασε δηκτικά πως στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν μόλις εννέα από τους ογδόντα δύο ιεράρχες.

Στη σύνοδο της Παρασκευής θα προεδρεύει ο κ. Ιερώνυμος, ενώ τα μέλη της Συνόδου είναι οι μητροπολίτες Σύρου, Χαλκίδας, Νέας Σμύρνης, Κέρκυρας, Γλυφάδας, Θήρας, Δράμας, Σισανίου και Σιατίστης, Πολυανής και Κιλκισίου, Λαγκαδά, Χίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Εν τω μεταξύ, από την επομένη κιόλας του συλλαλητηρίου άρχισαν να τοποθετούνται μητροπόλεις και μητροπολίτες. Πρώτη η Μητρόπολη Εδέσσης & Πέλλης, που τη Δευτέρα εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα: «Συντασσόμαστε με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος […] προσευχόμαστε για την καλή έκβαση της προσπάθειας συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, την οποία χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές της πατρίδος μας».

Ο κ. Παντελεήμων, που ήταν παρών και στο συλλαλητήριο, και η Μητρόπολη Βέροιας και Νάουσας την Κυριακή διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μάνα Μακεδονία μου», «ενόψει της πιθανολογούμενης καπηλεύσεως του ονόματος της Μακεδονίας».

Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι του είχε γίνει πρόταση να είναι ομιλητής στο συλλαλητήριο, αλλά αποφάσισε να μη συμμετέχει «για να εκφραστεί ο λαός», τόνισε ωστόσο ότι δεν θα δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Με άρθρο του, θέση πήρε και ο Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος: «Βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε έναν άλλου είδους “Μακεδονικό Αγώνα” στον οποίο οφείλουμε να ανταποκριθούμε με θάρρος, γενναιότητα και αγάπη για την πατρίδα […] η εκχώρηση του ονόματος σε οιονδήποτε και με τον οποιονδήποτε τρόπο, συνιστά προδοσία! Δεν θα το επιτρέψουμε!».