Αυστηρό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου με αφορμή τα συλλαλητήρια

Ιερά Σύνοδος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Να πράξουν κατά συνείδηση σε σχέση με τα συλλαλητήρια προτρέπει τους ιερείς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), στέλνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα σε όσους έβγαλαν «άκριτα» και «εκ του πονηρού» συμπεράσματα και «συνειδητά δεν αντιλαμβάνονται τις προθέσεις Αυτής και του Προέδρου Της».

Η ΔΙΣ, που συγκάλεσε εκτάκτως ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και τις πιέσεις που άσκησαν ο μητροπολίτης Ανθιμος και όσοι τον πλαισίωσαν, είναι κατηγορηματική: «δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις, ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος Της».

Η ΔΙΣ τονίζει ότι μόνη της ευθύνη είναι «να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» και υπογραμμίζει ότι «στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματικές η μικροπολιτικές προσεγγίσεις και ερμηνείες».

Οι αρχιερείς παρατηρούν ότι «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της» περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» η παραγώγου του», ενώ εξαπολύουν βέλη σε «κάποιους (που) ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Προέδρου Της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας».

Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος στέλνει μήνυμα στους ιερείς ότι σε σχέση με τα συλλαλητήρια (στα οποία δεν αναφέρεται ρητά, αλλά τα φωτογραφίζει) μπορούν να πράξουν κατά συνείδηση, αλλά «με σύνεση και υπευθυνότητα», ενώ τονίζει ότι «κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».