Το αφεντικό… αποθρασύνθηκε

Πανελλαδική απεργία έκαναν χτες οι εμποροϋπάλληλοι, που -όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους- «για μια ακόμη χρονιά, καλούνται να εργαστούν για πάνω από 30-40 συνεχόμενες ημέρες», οι περισσότεροι χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση, χωρίς καν πρόσθετη αμοιβή 75% για τις Κυριακές τους.

Χτες ήταν η πρώτη από τις συνολικά τρεις Κυριακές (17/12, 24/12 και 31/12) που τα καταστήματα λειτουργούν στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου».

Δεν φτάνει μόνο ότι θα εργαστούν τις 3 τελευταίες συνεχόμενες Κυριακές του Δεκεμβρίου μετά από τη μνημονιακή νομοθεσία του 2013, την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει αφήσει άθικτη, αλλά οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του ΣΕΛΠΕ, τα εκπτωτικά χωριά, τα εμπορικά κέντρα (malls), τα διάφορα Factory Outlets, επιδιώκουν ξεδιάντροπα να ανοίξουν στις 26/12, στις 2/1, αλλά και ανήμερα των Θεοφανίων (6/1)».

Επειτα από τη μεγάλη πίεση των εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, το υπουργείο Εργασίας κήρυξε ως υποχρεωτική την κατ’ έθιμον αργία της 26ης Δεκεμβρίου, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα γίνει στις 2/1 και στα Θεοφάνια, αφού τα εκπτωτικά χωριά αμφισβητούν την παράδοση δεκαετιών και υποχρεώνουν τους εργαζόμενούς τους να προσέλθουν για δουλειά.

Το διήμερο αγωνιστικής και απεργιακής δράσης του ΠΑΜΕ ξεκίνησε το Σάββατο με παρεμβάσεις έξω από καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Η κεντρική απεργιακή δράση της ομοσπονδίας και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησαν παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «McArthourGlen» και «Smart Park».

«Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, η Κυριακή είναι των εργατών», το πανό του συλλόγου πήρε τη θέση του στον χώρο και τα συνθήματα δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης.

Παρεμβάσεις των σωματείων έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, τη Λαμία, το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, τη Λευκάδα.

Τον εμπορικό δρόμο της Νέας Ιωνίας απέκλεισε η Συνέλευση Κενταύρου και η Πρωτοβουλία Ταξικής Αλληλεγγύης Νέας Φιλαδέλφειας.