Καταυλισμοί μεταναστών στο Καλέ και στη Δουνκέρκη

Μετανάστες στη Γαλλία

Η εικόνα αυτή του Jérôme Sessini βρίσκεται στην έκθεση «Critical Archives III: Identities», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο*

«Ζούγκλα του Καλέ» ονομάστηκε η παραγκούπολη κοντά στην πόλη του Καλέ, όπου μένουν περίπου 5.000 μετανάστες, ενώ επιχειρούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με το να επιβιβάζονται κρυφά σε φεριμπότ, αυτοκίνητα ή τρένα που ταξιδεύουν από το λιμάνι του Καλέ ή μέσω του Eurotunnel.

Τώρα υπάρχει και ένας δεύτερος καταυλισμός κοντά στη Δουνκέρκη, το ονομαζόμενο «Γκραν Σινθ», το οποίο φιλοξενεί περί τους 2.500 μετανάστες.

Ο Jérôme Sessini βρέθηκε τόσο στη Ζούγκλα όσο και στο Γκραν Συνθ κατά τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας τα μέρη στα οποία ζουν οι μετανάστες, τις αποτυχημένες απόπειρες να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαρκή αστυνομική παρουσία.

Από τον Μάρτιο του 2016, περίπου ένα τρίτο της «Ζούγκλας του Καλέ» κατεδαφίστηκε, αλλά, παρότι ο καταυλισμός μειώθηκε σε μέγεθος, ο πληθυσμός διογκώθηκε κατά χιλιάδες.

Ο Sessini υπήρξε μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες δημιούργησαν ατμόσφαιρα πυριτιδαποθήκης.

«Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται περισσότεροι άνθρωποι σε λιγότερο χώρο και προφανώς [η κατάσταση] είναι πιο πολυπληθής και πιο τεταμένη τώρα» λέει, επισημαίνοντας επίσης ότι έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των ίδιων των μεταναστών, ιδιαίτερα ανάμεσα σε Αφγανούς και Σουδανούς.

«Υπάρχει περισσότερη απελπισία και οι μετανάστες προσπαθούν όλο και περισσότερο να σταματήσουν τα φορτηγά» προσθέτει ο J. Sessini.

*Η εικόνα αυτή του Jérôme Sessini βρίσκεται στην έκθεση «Critical Archives III: Identities», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του 2ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας. Η έκθεση διαρκεί από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Μαρτίου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 13 Ιανουαρίου 2018.