Η Ευρώπη των φωτογράφων

Φωτογραφία: Λίνα Μανουσογιαννάκη

Λίνα Μανουσογιαννάκη

Γηραιά και γερασμένη, σε τροχιά αποσύνθεσης και με το σκοτεινό παρελθόν να βγαίνει σαν σκελετός από την ντουλάπα, η Ευρώπη περισσότερο παρά ποτέ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, σημαντικοί φωτογράφοι από όλο τον κόσμο έρχονται στην Κρήτη με τα έργα τους επιζητώντας να αναδείξουν τη νέα ανθρωπογεωγραφία που ζυμώνεται μέρα με τη μέρα, τον τόπο-Ευρώπη ως φορέα εκτοπισμού και την ίδια στιγμή ως τον τόπο που καλείται να γίνει κάτι «νέο», αποδεχόμενη τους εκτοπισμένους, που πολλαπλασιάζονται: πρόσφυγες, εξωτερικοί και εσωτερικοί μετανάστες, άνεργοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι κάθε λογής διαφορετικοί που «δεν χωράνε».

Φωτογραφία: Στεφανία ΟρφανίδουΣτεφανία Ορφανίδου | 

Η KOLEKTIV8, το συλλογικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που διοργανώνει το MedPhoto Festival, ως μια ευρεία συνάντηση φωτογράφων, επιμελητών, θεωρητικών, σχεδιαστών, συγγραφέων και ερευνητών από διαφορετικά πεδία, φιλοδοξεί μέσα από το φεστιβάλ να προωθήσει έναν ριζοσπαστικό κοινωνικό διάλογο αναφορικά με τα σύγχρονα αυτά ζητήματα που έρχονται στο προσκήνιο και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας κοινότητας.

  • Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
  • Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.
  • Μέγας Χορηγός: MOTOR OIL, Δωρητής: Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  • Χορηγοί φιλοξενίας: Atrium, Theartemis, Grecotel. Χορηγοί βιβλιοθήκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller, VOID.

Διεθνής διαγωνισμός με χρηματικό έπαθλο

Φωτογραφία: Μιχάλης ΠουλάςΜιχάλης Πουλάς | 

Αυτές τις μέρες τρέχει ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός MeDPhoto Award για μία εν εξελίξει ή και ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά, ο μοναδικός στην Ελλάδα με χρηματικό έπαθλο.

Στις 2-19 Δεκεμβρίου στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση Saints and Outsiders. Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ θα κάνει εγκαίνια στις 13 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Παράλληλα, το MeDPhoto συγκροτεί βιβλιοθήκη με photo books από όλο τον κόσμο, με νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

Ξεκινώντας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η βιβλιοθήκη θα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα πάνω από 100 βιβλία που συγκεντρώνει άνθρωποι που ενδιαφέρονται.

Το MeDPhoto, ξεκινώντας από φέτος την εκδοτική δραστηριότητα, θα παρουσιάσει στις αρχές του 2018 βιβλίο του Σπύρου Στάβερη.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος θα πραγματοποιήσει workshop στο Ρέθυμνο. Πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

«Crete: Stories from the Edge»

Το φεστιβάλ και στο Ηράκλειο

Πάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη ΧαιρετάκηΠάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη Χαιρετάκη | 

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης εγκαινιάζει στο Ηράκλειο την έκθεση «Crete: Stories from the Edge» το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Στον χώρο της ΕΦΕΚ συγκεντρώνεται το έργο εννέα Ελλήνων φωτογράφων που ζουν ή κατάγονται από την Κρήτη.

Ο Μαρίνος Τσαγκαράκης, φωτογράφος και ο ίδιος με καταγωγή από την Κρήτη, που πλέον εργάζεται και ζει στην Ολλανδία, συνέλεξε, δημιούργησε και επιμελήθηκε έναν φωτογραφικό διάλογο μεταξύ προσωπικών projects των δημιουργών έξω από επαγγελματικές αναθέσεις και εμπορική στόχευση, που αποκαλύπτουν την εσωτερική αναζήτηση του καθενός τους σε σχέση με τον τόπο, την εποχή, τις αλλαγές που βλέπουν κι εκείνες που θα επιθυμούσαν.