Νέες κινητοποιήσεις για να μην καταργηθεί η αργία της Κυριακής

Πανώ κάτα της εργασίας την Κυριακή

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με 24ωρη απεργία απάντησαν στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων χτες οι υπάλληλοι, που απέκλεισαν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στην Αθήνα κι άλλες πόλεις.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ερμού, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, σωματεία και συλλογικότητες απέκλεισαν με πανό τις εισόδους των μεγάλων αλυσίδων και μοίρασαν φυλλάδια στους καταναλωτές που βγήκαν για ψώνια.

«Απελευθερωμένα ωράρια, δουλειά την Κυριακή, λάστιχο μας έκαναν όλη μας τη ζωή», έγραφε το πανό του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, ενώ το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έγραφε στο δικό του: «την κυριακάτικη αργία κι όσα οι παππούδες μας κατέκτησαν με αίμα δεν τα ξεπουλάμε στις εκπτώσεις».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάνος Κυριακούλιας σημείωσε ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία από την απελευθέρωση των Κυριακών έχει αποδείξει ότι ούτε νέες θέσεις έχουν δημιουργηθεί ούτε έχει συμβάλει στην ανάπτυξη. Αντίθετα, το εμπόριο στις συνοικίες και τις γειτονιές συρρικνώνεται, θέσεις εργασίας χάνονται κι ο λιγοστός τζίρος μεταφέρεται στα malls, όπου και οργιάζει η ευέλικτη κακοπληρωμένη εργασία. Τα σωματεία και η εξαιρετικά μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων εξακολουθεί να αγωνίζεται για να υπερασπιστεί την κυριακάτικη αργία, την οποία οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αίμα το 1906. Αντιστεκόμαστε παρά τις αντικειμενικά μεγάλες δυσκολίες και το κλίμα τρόμου που καλλιεργείται λόγω της υψηλής ανεργίας». 

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απηύθυναν η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ αλλά και Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων και Μικροεπαγγελματιών – Βιοτεχνών.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε απεργιακές παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», στα Πατήσια, απέναντι από το πάρκο FIX, έξω από το υποκατάστημα του «LiDL», το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο πραγματοποίησαν συγκέντρωση, κρατώντας πανό που ανάγραφε «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, να μην καταργηθεί η Κυριακή-αργία», ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, η Κυριακή-αργία είναι των εργατών».

Στον Ταύρο, στο «Πράκτικερ» το επιχειρησιακό μαζί με το κλαδικό σωματείο πραγματοποίησαν συγκέντρωση κρατώντας πανό που ανάγραφε, «Πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας», ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Η Κυριακή-αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Παράλληλα, στην οδό Ερμού συγκέντρωση πραγματοποίησε και η συλλογικότητα των Reworkers, οι οποίοι αναφέρουν στο δικό τους κάλεσμα διαμαρτυρίας:

«Ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Εβερεστ, στα Μικέλ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες. Μετά τις “Λευκές νύχτες” και τις “Μαύρες Παρασκευές”, έρχονται οι “Χαμένες Κυριακές” για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης». 

Απεργιακές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννινα, τη Λάρισα.