Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας 2017-2018

Φωτογραφία Davide Monteleone

«Η Ιταλία φιλοξενεί επισήμως 5.014.437* ξένους πολίτες που αντιστοιχούν στο 8,2% του συνολικού πληθυσμού της. Ορθά θεωρούμενη μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, φιλοξενεί 187 ξένες κοινότητες (σχεδόν όλες τις εθνικότητες του κόσμου). Πριν από μερικούς μήνες», λέει ο Davide Monteleone, «με αφορμή την ευρωπαϊκή πολιτική επάνω στο τρέχον μεταναστευτικό φαινόμενο και εμπνεόμενος από τη δήλωση του αυτοκράτορα Κλαύδιου πάνω από 2.000 χρόνια πριν, αποφάσισα ότι ήθελα να προσπαθήσω να κάνω ένα πορτρέτο από κάθε εθνικότητα, προσκαλώντας τους στο studio μου».

Davide Monteleone: «Για τους μετανάστες με ενέπνευσε ο Κλαύδιος»

«Οι πρόγονοί μου… με ενθαρρύνουν να κυβερνώ με την ίδια πολιτική μεταφέροντας στην πόλη κάθε σημαντική αξία, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Και, πράγματι, γνωρίζω εμπεριστατωμένα ότι οι Ιούλιοι ήρθαν από την Αλμπα, οι Κορουνκάνιοι από το Καμέριο, οι Πόρκιοι από το Τούσκουλο, και για να μην αναμοχλεύσω πολύ σχολαστικά το παρελθόν, νέα μέλη της Γερουσίας ήρθαν από την Ετρουρία και τη Λουκάνια και από όλη την Ιταλία, η ίδια η Ιταλία επιτέλους επεκτάθηκε μέχρι τις Αλπεις, με τον σκοπό όχι μόνο μεμονωμένα άτομα αλλά ολόκληρες χώρες και φυλές να μπορέσουν να ενωθούν κάτω από το όνομά μας. Είχαμε ακλόνητη ειρήνη στην πατρίδα. Ευημερούσαμε σε όλες μας τις εξωτερικές σχέσεις στις ημέρες που επιτράπηκε στην Ιταλία πέρα από τον Πάδο να μοιράζεται την υπηκοότητά μας… Λυπούμαστε, άραγε, που οι Βάλβιοι ήρθαν σε εμάς από την Ισπανία και άλλοι άνδρες, όχι λιγότερο ένδοξοι, από τη Γαλατία; Οι απόγονοί τους βρίσκονται ακόμη ανάμεσά μας και δεν υπολείπονται απέναντί μας σε πατριωτισμό. Γερουσιαστές, όλα όσα τώρα θεωρούμε αρχαία, κάποτε ήταν νέα».

Αυτοκράτορας Κλαύδιος, 41–54 μ.Χ.
* Επίσημος αριθμός ξένων κατοίκων στη Ρώμη. Πηγή CNR 2015

Ο Davide Monteleone συμμετέχει στην κεντρική έκθεση του Medphoto Festival «Critical Archives III- Identities» (20 Δεκεμβρίου – 20 Μαρτίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο)

«Crete: Stories from the Edge»

Εγκαίνια σήμερα στο Ηράκλειο

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, εγκαινιάζει στο Ηράκλειο σήμερα στις 20.00 την έκθεση «Crete: Stories from the Edge» (διάρκεια μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου).

Στον χώρο της ΕΦΕΚ (Δουκός Μποφώρ 20) συγκεντρώνεται το έργο εννέα Ελλήνων φωτογράφων που ζουν ή κατάγονται από την Κρήτη. Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι στην ουσία προσωπικά οδοιπορικά των φωτογράφων, αναφέρονται στις εμπειρίες τους και στο πώς αντιλαμβάνονται τον τόπο, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και αλληλεπιδρούν.

Ο Μαρίνος Τσαγκαράκης, φωτογράφος και ο ίδιος με καταγωγή από την Κρήτη που πλέον εργάζεται και ζει στην Ολλανδία, συνέλεξε, δημιούργησε και επιμελήθηκε έναν φωτογραφικό διάλογο μεταξύ προσωπικών projects των δημιουργών έξω από επαγγελματικές αναθέσεις και εμπορική στόχευση, που αποκαλύπτουν την εσωτερική αναζήτηση του καθενός τους σε σχέση με τον τόπο, την εποχή, τις αλλαγές που βλέπουν και εκείνες που θα επιθυμούσαν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Λάμπρος Ανδριανάκης, Αντώνης Δαμολής, Χριστόφορος Δουλγέρης, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Λίνα Μανουσογιαννάκη, Δημήτρης Μπαρούνης, Στεφανία Ορφανίδου, Μιχάλης Πουλάς και οι Πάνος Χαραλαμπίδης – Μαίρη Χαιρετάκη.

 Το φεστιβάλ διαρκεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.