Ανοίγει τούνελ για να αποδράσει η Εldorado;

Eldorado Gold

Τουλάχιστον ενδιαφέρουσα είναι η είδηση που δημοσίευσε χτες το banking news: η Eldorado Gold βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της επένδυσής της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Καρούτζου, η εταιρεία παγώνει τις επενδύσεις της στις Σκουριές και υποβάλλει προσφυγές στο ΣτΕ -γνωρίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να κριθούν- ώστε να είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, την πώληση της επένδυσης, αφού οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σύντομα η εξαγορά θα ανακοινωθεί.

Οπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, «η εταιρεία, παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις της για το θέμα των αδειοδοτήσεων, στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει την τεχνολογία τού flash smelting στο εργοστάσιο μεταλλουργίας ή, για την ακρίβεια, δεν μπορεί να την εφαρμόσει δοκιμαστικά για να αποδείξει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Κι αυτό διότι η φινλανδική εταιρεία Qutotec, που έχει παγκοσμίως την πατέντα της τεχνολογίας flash smelting που η Eldorado έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει στο εργοστάσιο στις Σκουριές, δεν δίνει την τεχνολογία της για δοκιμές εκτός Φινλανδίας.

Ετσι η Eldorado για να ξεκινήσει να τη δοκιμάζει, όπως προβλέπει η συμφωνία με το Δημόσιο, θα πρέπει να την αγοράσει».

Σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» με την «Ελληνικός Χρυσός», ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας K. Γεωργαντζής διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αριστοτέλη με ανακοίνωσή του παρενέβη χτες καλώντας την κυβέρνηση να επιδείξει την πρέπουσα ακεραιότητα και σταθερότητα και να μην υποκύψει στον εκβιασμό της εταιρείας, που προ ολίγων ημερών απείλησε διοχετεύοντας πως προχωρά άμεσα σε 500 απολύσεις αφού παγώνει το έργο στις Σκουριές.

«Κανείς πια δεν πιστεύει ότι η ‘‘εταιρεία’’ εννοεί αυτά που λέει» σημειώνει ο δήμος. «Η ‘‘εταιρεία’’ ήρθε να ‘‘επενδύσει’’ υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Τώρα πρέπει να αποδείξει τα αυτονόητα. Μόνο που αυτά είναι δύσκολα πράγματα για μια εταιρεία που αυτοδιαφημίζεται ως ‘‘χαμηλού κόστους’’. Και το αδιέξοδο είναι πια φανερό. Και στους μετόχους. Μια λύση λοιπόν απομένειΩμός εκβιασμός. Εχει άλλωστε ισχυρό όπλο στα χέρια της. Τους εργαζόμενους υπό ομηρία. Εχει επίσης και προηγούμενο. Δύο μήνες πριν, εξαπέλυσε τον ίδιο εκβιασμό και δεν τα πήγε άσχημα. Πήρε άδειες που δεν δικαιούνταν».

Καταγγέλλουν απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων από την εταιρεία στον Κοκκινόλακκα

Εν τω μεταξύ στο ΣτΕ προσφεύγουν κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής για τον μη αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα.

Σημειώνει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη«Η εταιρεία με πολιορκητικό κριό τους εργαζόμενους εκβιάζει για τη νομιμοποίηση των παρανομιών της. Με αγωνία περιμένουμε να δούμε την απάντηση της κυβέρνησης για να διαπιστώσουμε αν όντως ζούμε σε μια ευνομούμενη και όχι τριτοκοσμική χώρα».

Το Συντονιστικό καταγγέλλει ότι είναι παράνομη η προσωρινή άδεια απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα και εγκαλεί το υπουργείο «για τις απαράδεκτες και περιβαλλοντικά επικίνδυνες αδειοδοτήσεις του».