Συγκρατημένη χαρά στην τοπική κοινωνία

Από τις κινητοποιήσεις κατά της Eldorado

EUROKINISSI

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό υποδέχτηκαν τα νέα για την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.

«Επειδή έχουμε ξαναδεί το έργο, περιμένουμε την κυβέρνηση να μην εκβιαστεί για άλλη μια φορά και να μην αρχίσει πάλι να βγάζει τη μια άδεια πίσω από την άλλη», λένε στην «Εφ.Συν.». «Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το τέλος, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν».

«Η εταιρεία εκβιάζει, κατά πάγια τακτική, επιδιώκοντας για πολλοστή φορά ν’ αλλάξει όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο. Θέτει τελεσίγραφα και εκβιάζει την αδειοδοτούσα αρχή, ώστε να εκδοθούν άμεσα οι άδειες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα της Ιερισσού.

«Ταυτόχρονα, η Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές έχουν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση. Η απόρριψη της μεταλλουργίας παρέπεμψε την υπόθεση στη διαιτησία, διαδικασία την οποία, προφανώς, η εταιρεία θέλει να επηρεάσει και να εκβιάσει το αποτέλεσμά της. Το σχέδιό της υλοποιήθηκε σε επιλεγμένο χρόνο, σε συνεργασία με τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το τερατούργημα. Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας».

Το πραγματικό ερώτημα

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Ζουμπά, δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη: «Σαν δημοτικό συμβούλιο είμαστε αντίθετοι στην όποια επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, άρα δεν μπαίνουμε σε παιχνίδια νομιμότητας και λοιπά. Το ερώτημα δεν είναι αν η επένδυση είναι νόμιμη ή νομιμοφανής, αλλά αν καταστρέφει τον τόπο, την τοπική οικονομία κι αν υποσκάπτει το μέλλον της περιοχής. Η ίδια η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι έχει παραβιαστεί η σύμβαση και στέλνει το θέμα στη διαιτησία – από αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο να δίνονται οποιεσδήποτε άδειες ρουτίνας ή ουσιαστικές. Η εταιρεία εκβιάζει ώστε να πάρει άδειες που δεν δικαιούται, γιατί δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία. Δυστυχώς, με όπλο τους εργαζόμενους, προσπαθεί να κάνει παρέμβαση στην πολιτική κατάσταση της χώρας, παίζοντας ένα παιχνίδι που φαίνεται στημένο και συμφωνημένο ενάντια στην κυβέρνηση και υπέρ της αντιπολίτευσης. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

Η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει τι συνοδεύει αυτή την «επένδυση»διαφθορά, φορο-αποφυγή μέσω φορολογικών παραδείσων, αστυνομική βία και καταστολή των αγώνων της τοπικής κοινωνίας, καταστροφή του περιβάλλοντος, αποδεδειγμένα παράβαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας με επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης από διεφθαρμένα και στρατολογημένα ΜΜΕ, εξαγορά συνειδήσεων και πολλά άλλα.

«Είναι προφανές ότι οι πρακτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν ιδιαίτερα βολικές για την εταιρεία. Πρακτικές αδιαφάνειας και μη τήρησης της νομιμότητας, που οδήγησαν την τοπική και όχι μόνο κοινωνία στο να αντισταθεί, δημιουργώντας το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική».