Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;

Μόνο στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Πόσοι είναι τελικά οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση. Παραγκωνίζει την περιβαλλοντική καταστροφή. Θολώνει την πολιτική σύγκρουση.

Ειδικά σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και υψηλότατης ανεργίας, προκαλεί το συναίσθημα. Γι’ αυτό άλλωστε κι όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα από τα ισχυρότερα επικοινωνιακά όπλα της «Ελληνικός Χρυσός» και αγαπημένο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, το μόνο που μπορούσαμε να πούμε μέχρι σήμερα στα σίγουρα είναι πως πρόκειται για μαγική εικόνα.

Ο λόγος για τους εργαζόμενους της εταιρείας. Με δεδομένο πως και ένας άνθρωπος ακόμα να μείνει άνεργος σ’ αυτή τη χώρα είναι πολύ, αλλά και με δεδομένο επίσης πως καμία σοβαρή διαχείριση αυτής της ιστορίας δεν μπορεί να γίνει με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα, αναζητήσαμε τα πραγματικά στοιχεία σε σχέση με τους εργαζόμενους, τους οποίους σε κάθε στιγμή της σύγκρουσής της με την κυβέρνηση η εταιρεία επισείει ως απειλή.

● Η εταιρεία στη μελέτη της αναφέρεται σε 1.300 θέσεις εργασίας στην πλήρη ανάπτυξη του έργου.

● Ο Σύλλογος Εργαζομένων «Αγία Βαρβάρα» στην ιστοσελίδα του: «Σήμερα, το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικός Χρυσός αριθμεί πάνω από 1.700 εργαζόμενους».

● Τα «Μεταλλευτικά Νέα» είναι το περιοδικό της εταιρείας. Εκεί διαβάζουμε: «Πρωταγωνιστές στα Μεταλλεία και σε αυτό το τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε, οι άνθρωποι (…). Οι 140 ειδικότητες που φτιάχνουν τη δυνατή ομάδα των 1.600 ανθρώπων που υπηρετούν πιστά έναν στόχο: την καλύτερη ποιότητα ζωής».

● Στις 30/10/2014 η εταιρεία ανακοινώνει: «Αυξήσαμε την απασχόληση σε 1.900 άτομα από 400 που ήταν το 2012».

● Τον Ιανουάριο του 2015 οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων δίνουν λεπτομέρειες: «Σ’ αυτό το έργο δουλεύουμε 1.900 άνθρωποι. 1.900 Ελληνες πολίτες. Απασχολούμαστε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας: 600 στις Σκουριές, 600 στην Ολυμπιάδα, 550 στο Στρατώνι και τις Μαύρες Πέτρες, 140 στις Διοικητικές Υπηρεσίες».

● Τον Ιούνιο του 2015 η εταιρεία ανακοινώνει ότι «απασχολεί ευθέως 1.000 εργαζόμενους, ενώ απασχολούνται σε υπεργολάβους επιπλέον 966 εργαζόμενοι».

Παρακάτω λέει ότι «το 2011 ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων στην Ελληνικός Χρυσός και στους εργολάβους αυτής ανέρχονταν σε 330 άτομα. Συνεπώς είχαμε αύξηση της τάξης του 496% την περίοδο 2012-2014 (…) η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί επιστημονικό προσωπικό Ελλήνων της τάξης των 173 εργαζομένων».

● Τον Ιανουάριο του 2016 η «Αυγή» αποκαλύπτει: «Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και με αφορμή την προσφυγή τους στο ΣτΕ, μάθαμε ότι ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου τους του σωματείου, είναι 869! (…) με το πρόγραμμα “Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση” του 2012, που υλοποιήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία με ευθύνη του ΤΕΕ, από τους 868 άνεργους που τελικά συμμετείχαν, οι 688 από αυτούς έκαναν την πρακτική τους άσκηση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με συνολικό κόστος 6.882.720 ευρώ και καλύφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ η τελευταία πρακτική άσκηση των “επιδοτούμενων εργαζόμενων” έγινε τον Ιούνιο του 2015 χωρίς η εταιρεία να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.

Το πρόγραμμα ανέλαβαν να υλοποιήσουν συνεργαζόμενα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), εισπράττοντας 4.240 ευρώ ανά δικαιούχο, με τα 2.000 ευρώ να παίρνει ο άνεργος, από τα οποία αφαιρέθηκαν οι φόροι και οι κρατήσεις ασφάλισης».

● Στις 9 Αυγούστου φέτος οι εργαζόμενοι μπαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν και πάλι άδειες της εταιρείας κι απευθύνονται στην κυβέρνηση: «Κλείσατε σκόπιμα ένα έργο στο οποίο απασχολούνται άμεσα 2.400 εργαζόμενοι τη στιγμή που τρέχετε να φέρετε επενδύσεις στη χώρα».

● Σχεδόν έναν μήνα αργότερα οι εργαζόμενοι επισκέπτονται τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο ξενοδοχείο «Lazart» στη Θεσσαλονίκη. Οπως διαβάζουμε στο «Κόκκινο», πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι, λένε ότι τελικά οι εργαζόμενοι είναι 1.100.

● Μία μέρα αργότερα, το τμήμα ΓΣΕΕ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής εκδίδει ψήφισμα. Εκεί διαβάζουμε ότι η εταιρεία «έχει δημιουργήσει περίπου 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας».

● Στις 11/9 ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, εξαπολύει το τελεσίγραφο της εταιρείας προς την κυβέρνηση, ενώ αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα».

Την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει άλλο νούμερο: «Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία. Αλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», στις αρμόδιες υπηρεσίες η «Ελληνικός Χρυσός» έχει δηλώσει ότι εργάζονται στην εταιρεία 1.045 άτομα με μισθοδοσία (σύμβαση αορίστου χρόνου και ορισμένοι κάνουν πρακτική άσκηση ορισμένου χρόνου) και άλλοι 32 αμειβόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Σύνολο: 1.077 άνθρωποι. Στο νούμερο προφανώς δεν υπολογίζονται όσοι ευκαιριακά απασχολούνται σε εργολάβους, εφόσον οι εργολάβοι πληρώνονται από την εταιρεία κι αυτοί με τη σειρά τους πληρώνουν τους κατά περίπτωση εργαζομένους τους.

● Στις Σκουριές όλοι είναι στην παραγωγή (35) και στην Αθήνα όλοι διοικητικοί (32).

● Στο Στρατώνι, από τους 972 εργαζόμενους, οι 378 είναι εργάτες, οι 57 μηχανικοί, 12 χημικοί, 18 γεωλόγοι, 1 βιολόγος, 159 διοικητικοί, 5 φύλακες, 3 διευθυντές και άλλοι 339 υπάλληλοι, που όμως στην πλειονότητά τους είναι χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί κτλ.

● Συνολικός μέσος μισθός (μεικτός) είναι στην «Ελληνικός Χρυσός» τα 1.895,7 ευρώ – δηλαδή 1.592,39 καθαρά.

● Στο Στρατώνι ο μέσος μισθός (μεικτός) είναι 1.704/καθαρός 1.431, στις Σκουριές 2.131/καθαρός 1.790 και στην Αθήνα 7.817/καθαρός 6.879.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

● Στις Σκουριές ένας οδηγός φορτηγών αμείβεται με 1.625 ευρώ μεικτά κι ένας μηχανολόγος μηχανικός με 2.500.

● Στο Στρατώνι ένας ανειδίκευτος εργάτης λαμβάνει 1.461 ευρώ, ένας ηλεκτρολόγος 1.852 κι ένας επιστάτης υπογείων 4.000 ευρώ μεικτά. Ωστόσο, υπάρχουν και ανειδίκευτοι με μισθό 3.800 ευρώ.

● Στην Αθήνα ένας υπάλληλος γραφείου λαμβάνει 1.400 ευρώ, ένα μεσαίο στέλεχος 4.400, για να φτάσουμε στα ανώτατα στελέχη που αμείβονται με μισθούς που ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ και ξεπερνούν τα 28.000 ευρώ μεικτά.

Οι μισθοί, οι παροχές και μια προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας

Στις 30/6/15, το κύριο θέμα στο HR Professional αφιερώνεται στην «Ελληνικός Χρυσός». O Κυριάκος Μεταξάκης, HR manager, μιλάει «για το όραμα και τις εταιρικές αξίες, ενώ παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού».

Από τη συνέντευξη μαθαίνουμε ότι η εταιρεία τον Απρίλιο του 2013 προχώρησε σε υπογραφή με τα 3 επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων της Επιχειρησιακής Σύμβασης, με τριετή διάρκεια.

Η Σύμβαση, που αφορά το 66,6% των εργαζομένων (εργατοτεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων), προέβλεπε αυξήσεις στους εργαζόμενους αναδρομικά από την 1.1.2013, αυξήσεις λόγω ωρίμανσης (συμπλήρωση τριετιών), κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη επιφανείας 999,00€ (ανεξαρτήτως ηλικίας) και κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη υπογείων 1.215,00€ (ανεξαρτήτως ηλικίας).

Εκτός από τους μισθούς, καταβάλλεται πριμ παραγωγικότητας στο σύνολο του προσωπικού και παρέχεται ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής και ιατρικής & νοσοκομειακής περίθαλψης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η εταιρεία διαφημίζει ότι η «εργασιακή ειρήνη επετεύχθη» για ακόμα μία διετία. Ωστόσο, στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, το Σωματείο Μεταλλωρύχων και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ανακοινώνουν πως κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Χαλκιδικής Δελτίο Εργατικής Διαφοράς, ζητώντας:

● Επανυπολογισμό αποδοχών ημερών αδείας και επιδόματος αδείας.

● Καταβολή bonus και στους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

● Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε πρώην εργαζόμενους της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., οι οποίοι στο παρελθόν συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης και επανειδίκευσης του ΟΑΕΔ.

Οπως λένε οι ίδιοι, «η αιτία της εργατικής διαφοράς ήταν η αδικαιολόγητη άρνηση της εταιρείας (ακόμη και να συζητήσει!!!) για σύσταση κοινής επιτροπής (επιχείρησης και σωματείων)» που θα εξέταζε τα αιτήματά τους.

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Τελικά, ο Σταθάκης δεν τους εκλεισε το σπίτι…

Του Μ. – Α. Κωνσταντόπουλου

Τα συνθήματα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής έπιασαν τόπο...Τα συνθήματα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής έπιασαν τόπο… | ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ικανοποιημένοι έφυγαν από την Αθήνα οι εκατοντάδες μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική που βρέθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στα γραφεία της Eldorado Gold μετά τις συναντήσεις που έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα με τον γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προς το παρόν δεν ισχύει το τελεσίγραφο για άμεση αποχώρηση.

Με κεντρικό σύνθημα «Σκουριές, χρυσός, ευημερία, κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία» και κρατώντας σημαιάκια «ναι στην ανάπτυξη» οι μεταλλωρύχοι έφτασαν γύρω στις 7 το πρωί με πούλμαν στο υπουργείο της Μεσογείων.

Τα συνθήματα

Εκτός από τα συνθήματα υπέρ της επένδυσης και το… «Σήμερα ειρηνικά, αύριο γυαλιά καρφιά», αρκετά -και συχνά αρκούντως υβριστικά- ακούστηκαν κατά της κυβέρνησης, όπως: «Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις», «Σταθάκη, αλήτη μάς έκλεισες το σπίτι» και «Δώστε μας τις άδειες να πάμε στις δουλειές και άντε στα τσακίδια να γίνουν εκλογές».

Ανάμεσα στους εργαζομένους υπήρχαν πιο εξοργισμένοι και πιο μετριοπαθείς: «Δεν πήραμε τις άδειες. Μας κοροϊδεύουν. Δεν ντρέπεται ο Τσίπρας, συνέχεια μας κοροϊδεύει.

Ούτε αυτός ούτε καμία κυβέρνηση», ακούσαμε από μία εργαζόμενη. «Αμα είσαι σε αβεβαιότητα κατεβαίνεις στην Αθήνα. Πάνω στη Χαλκιδική το κλίμα είναι περίεργο. Πολλές οικογένειες ανησυχούν», προσθέτει συνάδελφός της που συγκαταλέγεται στο εργολαβικό προσωπικό.

«Για τον τόπο μας, όχι για την Eldorado»

«Κατεβήκαμε για τις δουλειές και τον τόπο μας, όχι για την Eldorado. Παλιά ήταν η TVX, σήμερα η Εldorado, αύριο άλλη εταιρεία. Εμείς νοιαζόμαστε για τον τόπο μας. Οταν έφυγε η TVX σε μια νύχτα, εμείς τρέχαμε να ασφαλίσουμε τον χώρο από καταστροφή. Εγώ αύριο θα παντρευτώ, θα κάνω παιδιά. Μεγαλώσαμε και κάναμε μπάνιο στο Στρατώνι. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα χωριά μας. Για μας είναι πολιτικό παιχνίδι όλο αυτό», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος από τη Μεγάλη Παναγιά.

Λίγο μετά τις 10 π.μ., εννεαμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη που βρισκόταν ήδη στην Κρήτη, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη διαιτησία για την επίλυση των προβλημάτων με το μελλοντικό εργοστάσιο μεταλλουργίας, καθώς και ότι δεν θα δοθούν οι επιμέρους άδειες για τα μεταλλεία στις Σκουριές για τις οποίες επιμένει η «Ελληνικός Χρυσός» και μετά την πλήρη αδειοδότηση των εγκαταστάσεων στην Ολυμπιάδα.

Τόνισε ότι «είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προσέλθει σε εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε με νόημα: «Διάλογο με την εταιρεία».

Ακολούθησαν η πορεία ώς τη Βασιλίσσης Σοφίας και η συνάντηση των εργαζομένων με τον πρόεδρο της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς.

Οι μεταλλωρύχοι πήραν τη διασφάλιση ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και το τελεσίγραφο περί παύσης των εργασιών παγώνει και έτσι έληξε με ανακούφιση η κάθοδός τους στην Αθήνα, μέχρι ίσως την επόμενη…

Η ανακοίνωση από τα κεντρικά στον Καναδά: Ναι στη διαιτησία, ναι και στο δικαίωμα για νέες απειλές

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη του «τελεσίγραφου», που είχε η ίδια «στείλει» κατά τη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Δευτέρας, η μητρική εταιρεία της «Ελληνικός Χρυσός», η «Eldorado Gold», εξέδωσε ανακοίνωση από την έδρα της στο Βανκούβερ του Καναδά με την οποία διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν θα αποχωρήσει από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και θα προσέλθει σε διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δηλώνει για πρώτη φορά δημόσια ότι θα προσέλθει στη διαδικασία της διαιτησίας που επέλεξε η κυβέρνηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος των ενδιαφερομένων».

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Περιβάλλοντος» δήλωσε χθες ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρείας, και διευκρίνισε ότι την τελευταία εβδομάδα το υπουργείο χορήγησε άδειες ρουτίνας για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης» τόνισε και πρόσθεσε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τις εγκαταστάσεις μας σε καθεστώς συντήρησης, αν ο διάλογος με το υπουργείο αποδειχθεί μη επιτυχής».

Οσο διαρκούσε η σιγή ασυρμάτου και από τις δύο πλευρές, οι διαρροές γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση. Στη χθεσινή «Καθημερινή» δημοσιεύτηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Η διάψευση ήταν κατηγορηματική και ήρθε από το γραφείο Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού, στην οποία σημειώνεται πως «θα ήταν ορθότερο τέτοιες πληροφορίες να διασταυρώνονται πριν από τη δημοσίευσή τους».