Πανηγυρικά αθώος ο Μάριος Ζέρβας

Μάριος Ζέρβας

Χρειάστηκαν παραπάνω από 7 χρόνια, τεράστια αντοχή κι ένα πελώριο κύμα αλληλεγγύης για να γίνει το αυτονόητο: ο Μάριος Ζέρβας να αθωωθεί για όλες τις κατασκευασμένες κατηγορίες που του αποδόθηκαν.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών την Τρίτη αθώωσε ομόφωνα τον «τρομοκράτη με τα ράστα» έπειτα από μια διαδικασία που κράτησε δύο μέρες.

Ο Μάριος Ζέρβας συμμετείχε στην πορεία της 11ης Μαρτίου του 2010, δίπλα στα μπλοκ των εργατικών σωματείων, και βρέθηκε προφυλακισμένος για πάνω από 40 μέρες με μοναδικό στοιχείο τις καταθέσεις τριών αστυνομικών, κατηγορούμενος για «ρίψη μολότοφ» και «κατασκευή εκρηκτικών», με την επιβαρυντική περίσταση του -καταργημένου πια- κουκουλονόμου γιατί… γύρω από τον λαιμό του είχε ένα μαντίλι («όλοι έχουμε πάει σε πορείες έχοντας ένα μαντίλι μαζί μας. Γνωρίζουμε πως το να μην έχεις μαντίλι σε πορεία είναι σαν να πηγαίνεις στη θάλασσα με 40ο Κελσίου χωρίς καπέλο!», είπε η εισαγγελέας).

Η αγόρευση

«Πρέπει να σοβαρευτεί το κράτος, τα ΜΑΤ, η αστυνομία και να αλλάξουν στάση αντιμετώπισης των ανθρώπων που διεκδικούν το δίκιο τους», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Ε. Σωτηροπούλου, που έδωσε τον τόνο ήδη από την εισαγωγή της:«Αλίμονο στους νέους που δεν έχουν μέσα τους τη φλόγα, ώστε να συγκρουστούν και ν’ αλλάξουν τον κόσμο, αλίμονο στους νέους που δεν θέλησαν να πάνε τον κόσμο λίγο παραπέρα».

Εξαιρετική ήταν η αναφορά της και στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης: «Η Δικαιοσύνη εξαπατάται όταν θέλει να εξαπατηθεί. Μπορεί να τυφλωθεί εκούσια. Η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει για να κουνάει το δάχτυλο στον πολίτη, ούτε για να τον εξοντώσει. Δεν μπορεί να καταστρέφει ζωές. Οι νέοι άνθρωποι δεν γίνεται να βρίσκουν τις αποφάσεις της διαρκώς μπροστά τους, αναζητώντας εργασία για παράδειγμα. Καλύτερα, αν έχεις αμφιβολίες, ν’ αφήσεις κάποιον ένοχο, εκείνος ξέρει ακριβώς τι έχει κάνει».

Ο Μάριος Ζέρβας φάνηκε συνεπής και γενναίος και στην απολογία του: «Θα κατεβαίνω στις πορείες, αγαπάω την κοινωνία, αγαπάω τον άνθρωπο. Δεν θα σταματήσω να κατεβαίνω στις πορείες επειδή φοβήθηκα, δεν θα με νικήσει ο φόβος. Αγαπάω τον άνθρωπο και την ελευθερία. Αυτό προσφέρω μέσα απ’ το νερό με την κολύμβηση. Ελευθερία. Αυτό μου στέρησαν. Εριξαν μαύρο στη ζωή μου στερώντας μου αυτό που προσφέρω εγώ στο νερό, την ελευθερία».