Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»

Εγκαταστάσεις της εταριίας Ελληνικός Χρυσός

«Βλέπουμε για άλλη μια φορά να απειλείται το εργασιακό μας μέλλον εξαιτίας αδειοδοτήσεων που μένουν στα συρτάρια» υποστηρίζουν οι διοικήσεις των σωματείων στα μεταλλεία | HELLAS GOLD

Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου.

Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που προειδοποίησε για επερχόμενη μεγάλη οικολογική καταστροφή αν προχωρήσει η εξόρυξη επιφανείας. «Η Ελληνικός Χρυσός» απειλεί με μηνύσεις.

«Η “Ελληνικός Χρυσός” επρόκειτο για μία απάτη που έκανε ξέπλυμα χρήματος μεταξύ της αγοράς και της πώλησης της επιχειρήσεως», είπε ο Πάνος Καμμένος στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας για τη φορολόγηση και την οικονομία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε πως «πιστεύω ότι η χώρα θα πάρει ανάσα. Πράγματι η φορολογική ικανότητα έχει ξεπεραστεί. Υπάρχουν άνθρωποι που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα. Η μόνη λύση για να μειωθεί η φορολογία είναι η πολιτική που ακολουθούμε, αυτή της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

»Θα προτείνουμε άμεσα τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων. Είναι απίστευτο ένας δασάρχης να σταματά μία τεράστια επένδυση. Ο,τι κι αν έχει γίνει μέχρι τώρα καλώς έχει γίνει και πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη και χωρίς ανταλλάγματα.

»Οχι όμως της “Ελληνικός Χρυσός” που από την αρχή ήταν μία απάτη και θα κατέστρεφε μία περιοχή όπως η Χαλκιδική. Στην έκθεση Θεσσαλονίκης θα καταθέσουμε [οι ΑΝ.ΕΛΛ.] μία νέα πρόταση για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Θα προτείνουμε απαλλαγές ανάλογες των επενδύσεων και της παραγωγικότητας».

Επιφυλάσσεται η εταιρεία

«Είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της».

Αναφερόμενος στο σχόλιο του κ. Καμμένου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης στην Κασσάνδρα, ο κ. Δημητριάδης επικαλέστηκε το γεγονός έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η εταιρεία ανακοίνωσε πως αναβάλλει επ’ αόριστον τα εγκαίνια των μεταλλείων της στην Ολυμπιάδα, τα οποία είχε διαφημίσει πρώτα για τον Ιούνιο (ισχυριζόμενη μάλιστα πως θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος) και στη συνέχεια για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ιστολόγια τα οποία απηχούν απόψεις της εταιρείας αναφέρουν ότι «έχουν παγώσει όλες οι προσλήψεις της εταιρείας στην περιοχή, οι οποίες υπολογίζονταν σε 200 εφόσον προχωρούσαν και υλοποιούνταν κανονικά οι εργασίες στην Ολυμπιάδα και μέρος αυτών στις Σκουριές», ενώ οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

«Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ και της Eldorado Gold, σχετικά με την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας, γινόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές», υποστηρίζουν οι διοικήσεις των σωματείων στα μεταλλεία. «Βλέπουμε για άλλη μια φορά να απειλείται το εργασιακό μας μέλλον εξαιτίας αδειοδοτήσεων που μένουν στα συρτάρια.

»Αυτή τη φορά, του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του υποέργου Ολυμπιάδας καθώς και της τροποποίησης μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του υποέργου Σκουριών, αδειοδοτήσεις οι οποίες αν δεν ολοκληρωθούν δεν έχουμε πλέον αντικείμενο εργασίας».

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», τόνισε ότι «εμείς δεν λέμε να σταματήσουν σήμερα τα μεταλλεία, λέμε να παραμείνει η υπάρχουσα δραστηριότητα, η παραδοσιακή -όσο πάει, σε μία φθίνουσα πορεία, γιατί αναγκαστικά είναι φθίνουσα η πορεία της-, και σε αυτό το διάστημα να αλλάξει προσανατολισμό η περιοχή προς άλλη κατεύθυνση όπως είναι ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή».