Οι δήμοι δεν τολμούν. Οι ιδιώτες;

Αποτέφρωση

ΑΠΕ – ΜΠΕ

«Και σε ιδιώτες». Χρειάστηκαν μόλις τρεις λέξεις στο άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, για να υλοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών: να λειτουργήσουν, επιτέλους, και στην Ελλάδα αποτεφρωτήρια νεκρών.

Το άρθρο υπερψήφισαν όλα τα κόμματα – εκτός των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛΛ., του ΚΚΕ και της Χ.Α., που με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό το καθένα καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα και στους ιδιώτες να κατασκευάσουν αποτεφρωτήρια, αφού, παρ’ όλο που εδώ και πολλά χρόνια η δυνατότητα έχει δοθεί στους δήμους και παρ’ όλο που πολλοί δήμαρχοι το επιχείρησαν, κανένας ώς τώρα δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει.

«Οι λόγοι για τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί δεν υφίστανται για την ιδιωτική πρωτοβουλία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Αλακιώτης από την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης.

«Πιστεύουμε ότι τώρα πολύ σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για ένα κέντρο αποτέφρωσης στη χώρα μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που υπερψήφισαν».

Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ζήτημα έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή ένας στους δύο πολίτες στη Βρετανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ επιλέγει την καύση.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research του 2015, το 73% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της καύσης των νεκρών.

Το αίτημα να επιτραπεί η καύση των νεκρών είχε τεθεί ήδη από το 1946, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο 2006, ώστε η Πολιτεία να κάνει το πρώτο νομοθετικό βήμα και μόλις χτες για να ολοκληρώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την υλοποίηση της νομοθεσίας.