Η πιο γλυκιά νίκη είναι πια οριστική

Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που δικαιώθηκαν τελεσίδικα από τον Αρειο Πάγο

Οριστική και αμετάκλητη είναι, και με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου, η πανηγυρική δικαίωση των απολυμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά καθαριστριών του υπ. Οικονομικών | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα κόκκινα γάντια δικαιώνονται οριστικά από τον Αρειο Πάγο! Οι καθαρίστριες που απολύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2013 δικαιώνονται από τον Αρειο Πάγο (υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφαση) που απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο τον Νοέμβριο του 2014 κατά της πρωτόδικης, θετικής γι’ αυτές, απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οπως σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, Γιάννης Καρούζος και Ελένη Διονυσοπούλου, «η δικαστική αυτή απόφαση σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα, αποτελώντας ταυτόχρονα μια σημαντική παρακαταθήκη στον νομικό πολιτισμό της χώρας μας και στη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου».

«Αυτός ο αγώνας ήταν για εμάς μάθημα ζωής», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος των καθαριστριών Δέσποινα Κωστοπούλου.

«Κυριότατα η αλληλεγγύη που πήραμε από τους ανθρώπους σε κάθε μας βήμα, αυτός ο κόσμος που ξενυχτούσε δίπλα μας, κατέβαινε μαζί μας στο δρόμο, ήταν κάθε φορά εκεί όταν τον χρειαζόμαστε. Μια χούφτα γυναίκες που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, βρεθήκαμε να αγωνιζόμαστε δίπλα σε χιλιάδες ανθρώπους.

»Και σήμερα, που είναι μέρα χαράς, θέλω να πω μια κουβέντα για την “Εφημερίδα των Συντακτών” και το “Κόκκινο” που ήταν από την πρώτη στιγμή η φωνή μας, τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που μας έκαναν ορατές στον κόσμο. Κι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” προς την Αλληλεγγύη για Ολους, που μας στήριξε με κάθε τρόπο σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή».

Για τη Νέα Δημοκρατία οι καθαρίστριες υπήρξαν μια υπόθεση εμβληματική, όσο ακριβώς ήταν και για τον λαό που την αντιπάλευε.

Η κυβέρνηση Σαμαρά εξάντλησε τα μέσα καταστολής που διέθετε απέναντι στις γυναίκες, που κατέληξαν ουκ ολίγες φορές στο νοσοκομείο, σοβαρά χτυπημένες από άνδρες των ΜΑΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει επάνω του την απόλυση των καθαριστριών, δηλώνοντας περήφανος για την απόφασή του, ενώ αργότερα πολλάκις χρησιμοποίησε την περίπτωσή τους ως αιχμή προς την αριστερή κυβέρνηση.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είδαν με πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Βέβαια, περιμένουν το σκεπτικό της απόφασης, αλλά για άλλη μια φορά καταδικάζουν τις τυφλές απολύσεις του κ. Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για άλλη μία ήττα του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού των απολύσεων, αλλά και όλων εκείνων που θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ήταν υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας. Περιμένουμε, επίσης, με ενδιαφέρον το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τη δικαστική απόφαση», κατέληξαν.