Στη διαιτησία στέλνει το υπ. Περιβάλλοντος την «Ελληνικός Χρυσός»

Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε περίπτωση που το Δημόσιο δικαιωθεί, ανοίγονται διάφορες δυνατότητες: από την επαναδια­πραγμάτευση της σύμβασης μέχρι την ακύρωσή της χωρίς την υποχρέωση να πληρωθούν ρήτρες

Το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας για τις Σκουριές, στην οποία προσέφυγε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μιχαήλ Απέσσο, ζήτησε επισήμως την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την εκκίνηση της διαδικασίας, που θα ολοκληρωθεί έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Το υπουργείο δεν γνωστοποίησε με ποιο ακριβώς αίτημα ζητά την εκκίνηση της διαδικασίας. Στο ολιγόλογο δελτίο Τύπου που εξέδωσε σημειώνει πως προσφεύγει κατά της «Ελληνικός Χρυσός» «προς διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Αναφέρει ως σκοπό της προσφυγής τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, την οποία και περιγράφει σε δύο άξονες: α) «μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής» και β) «σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές».

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2016, όταν το υπουργείο επέστρεψε στην εταιρεία την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο, αφού είχε εντοπίσει ανακριβή και ανακόλουθα στοιχεία.

Η εταιρεία όφειλε να απαντήσει εμπεριστατωμένα στη διοίκηση, να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου μέσα σε δύο μήνες.

Αντ’ αυτού προχώρησε σε αίτηση θεραπείας (ζητούσε δηλαδή από το υπουργείο να ακυρώσει την απόφασή του) και στη συνέχεια προσέφυγε στο ΣτΕ. Από την πλευρά του, το υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία της διαιτησίας, όπως προβλέπεται στη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων.

Η διαδικασία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Οι δύο πλευρές σε πρώτο χρόνο θα επιχειρήσουν να ορίσουν κοινά αποδεκτό διαιτητή και, σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τον διαιτητή θα ορίσει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό και οριστικό (δεν προβλέπεται ένσταση δηλαδή).

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ανάλογα με την απόφαση και το σκεπτικό της διαιτησίας, σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο δικαιωθεί, ανοίγονται διάφορες δυνατότητες: από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μέχρι την ακύρωσή της χωρίς την υποχρέωση να πληρωθούν ρήτρες.

Η εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στο Διαιτητικό Δικαστήριο ανατέθηκε από τον κ. Σταθάκη στη δικηγορική εταιρεία «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες», επιλογή που προκάλεσε την αντίδραση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, καθώς -όπως σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή προς τους κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο- «ο κ. Δρυλλεράκης ήταν ο δικηγόρος της TVX Hellas, πρώην ιδιοκτήτριας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο διάστημα 1995-2003, και της “Χρυσωρυχεία Θράκης”, πρώην ιδιοκτήτριας του έργου χρυσού Περάματος, και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TVX Hellas και στη συνέχεια γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα».