Ασπρόπυργος… μαυρίλα

Εργαζόμενοι, εργατικά ατυχήματα

Δύο εργάτες της Top Gas χαροπαλεύουν, έπειτα από ανάφλεξη φιάλης υγραερίου. Το ΕΚΑ καταγγέλλει την εργοδοσία και το ΣΕΠΕ διερευνά την υπόθεση για να αποδώσει ευθύνες | EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

H «πίσω αυλή» της Αττικής έρχεται συνήθως στην επικαιρότητα με τρόπο τραγικό. Στο Θριάσιο λειτουργεί το 40% της βιομηχανίας της χώρας κι εκεί συντελείται το 90% της επικίνδυνης βιομηχανικής δραστηριότητας. Κι είναι το Θριάσιο που κάθε τόσο θρηνεί νέους ανθρώπους που τραυματίζονται σοβαρά ή χάνουν ακόμα και τη ζωή τους παλεύοντας για ένα μικρό μεροκάματο – όπως έγινε και την Πέμπτη με το ατύχημα στην εταιρεία Top Gas.

Αυτή τη φορά δυο νέοι άνθρωποι -33 και 40 χρόνων- παλεύουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του «Αττικόν» και του «Αγιου Σάββα»: φέρουν εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Ακόμα δεν είναι σε θέση να καταθέσουν για το πώς ακριβώς έγινε το ατύχημα, αλλά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Βαγγέλης Λίγγος, μιλώντας στο CNN Greece, είπε ότι οι εργάτες γέμιζαν με μια πρέσα τις τρίκιλες φιάλες υγραερίου, μέχρι τη στιγμή που μια φιάλη έπεσε ή χτύπησε και προκλήθηκε μεγάλη φλόγα.

Το σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής αναμένεται και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας η εταιρεία οφείλει να δώσει γραπτές εξηγήσεις προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που έχει ήδη εντοπίσει τρεις παραβάσεις των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας.

Παρέμβαση ΓΣΕΕ

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματιών έρχονται σε δεύτερη μοίρα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, κανονισμοί και διαδικασίες, δεν χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ δεν συντηρείται επαρκώς ο εξοπλισμός. Γι’ αυτό συνάδελφοί μας καίγονται, σακατεύονται και άλλοι δεν γυρνάνε σπίτι τους από το μεροκάματο».

Παρέμβαση με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα στον Ασπρόπυργο έκανε η ΓΣΕΕ: «Είναι αδιανόητο εν έτει 2017, εργαζόμενος να χάσει τη ζωή του ή πολλές φορές να τη χάνει, την ώρα που παλεύει για το μεροκάματο».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Βαγγέλης Λίγγος, καταγγέλλει πως το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ άργησε να φτάσει: «Δεν λέμε ότι έγιναν παραποιήσεις, ωστόσο λέμε ότι ο χώρος θα έπρεπε να είχε ασφαλιστεί από την πρώτη στιγμή ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα παραποίησης των στοιχείων. Δεν μπορεί το ΣΕΠΕ να λειτουργεί σαν δημόσια υπηρεσία».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι το Σώμα «από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον χώρο και θα εξαντλήσει τα περιθώρια για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία απόκλιση από την πιστή τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο προγραμματισμός για ελέγχους σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας, με έμφαση σε κλάδους και περιοχές που εντοπίζονται φαινόμενα παραβατικότητας».