«Πουλιά Αποδημητικά»: από πρόσφυγες για πρόσφυγες και όχι μόνο
Θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα πετάξουν σε όλη την Ελλάδα αύριο μέσα από τις σελίδες μας. Τα «Πουλιά Αποδημητικά», η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που γράφουν κορίτσια πρόσφυγες, είναι γεγονός.
Χρειάστηκαν μήνες δουλειάς και η συνεργασία δεκάδων ανθρώπων για να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα: από το καμπ του Σχιστού μέχρι το περίπτερο ήταν μια διαδρομή συναρπαστική, που θα συνεχιστεί αύριο Μεγάλη Παρασκευή στα χέρια σας.
Η Αριστέα Πρωτονοταρίου είναι μόλις 23 χρόνων. Είναι το κορίτσι που είχε την αρχική ιδέα για τη δημιουργία ενός μικρού εντύπου φτιαγμένου από τους πρόσφυγες και για τους πρόσφυγες. Αρχικά.
Γιατί όταν η ιδέα αγκαλιάστηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αργότερα από την εφημερίδα μας, το έντυπο μεγάλωσε και έγινε πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Σήμερα η Αριστέα κάθεται στο διπλανό μου γραφείο και κοιτάζουμε μαζί τις σελίδες της εφημερίδας που ετοιμάζεται για το τυπογραφείο:«Πριν από περίπου 8 μήνες, όταν η ιδέα δημιουργίας μιας μικρής εφημερίδας άρχισε να υλοποιείται, ούτε που φανταζόμουν ότι θα κυκλοφορούσε στα περίπτερα και κόσμος απ’ όλη τη χώρα θα μπορούσε να τη διαβάσει. Είμαι πολύ συγκινημένη, χαρούμενη και ταυτόχρονα λίγο αγχωμένη για τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει -και εύχομαι να προκαλέσει- στην κοινωνία μας».
Η 22χρονη Νάτζμια είναι η αρχισυντάκτρια της έκδοσης. Ερχεται από το Αφγανιστάν –όπως και τα περισσότερα από τα μέλη της συντακτικής ομάδας. Η Νάτζμια θέλει να πάει στη Γερμανία, όπου ζει ήδη η αδελφή της.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπως τα περισσότερα από τα κορίτσια της ομάδας, ζει στον καταυλισμό του Σχιστού ανάμεσα σ’ ένα δύσκολο παρόν και το όνειρό της –γι’ αυτό επέλεξε να γράψει στο πρώτο φύλλο:
«Φτιάξαμε την εφημερίδα με σκοπό να δείξουμε τις δυνατότητες και δεξιότητες των Αφγανών εφήβων κοριτσιών, τα οποία αγνοούνται συνεχώς μέσα στη δική τους κοινωνία. Το άρθρο μου μιλάει για τα όνειρά μας –το μοναδικό πράγμα που, ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις, μας κρατάει στη ζωή και μας βοηθάει να επικεντρωθούμε στους στόχους μας».
Η Φατιμέ είναι χαρούμενη που συμμετέχει στην ομάδα:
«Εγραψα για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο πραγματοποιεί καθημερινά πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, αλλά επιπλέον διαθέτει και μια ομάδα αποτελούμενη από ειδικούς (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, δικηγόρο) που βοηθούν τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους να αντεπεξέλθουν και να βγουν δυνατοί από καταστάσεις που τους ταλαιπωρούν. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική εμπειρία για μένα».
Η Παραστού στα 18 της μιλάει για τη νύχτα, για όλες τις νύχτες από τότε που έχασε το σπίτι της και το σκοτάδι μετατράπηκε σε απειλή:
«Η εφημερίδα είναι ένας τρόπος να μάθει ο κόσμος για τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μέρα με τη μέρα. Εγραψα για τις νύχτες μέσα στον καταυλισμό. Εκτός όμως απ’ αυτό, είμαι και υπεύθυνη της φωτογραφικής ύλης. Η εφημερίδα μού έδωσε την ευκαιρία να γράψω κάτι για πρώτη φορά στη ζωή μου».
Με την «Εφ.Συν.»
Η μοναδική εφημερίδα που γράφουν και επιμελούνται κορίτσια πρόσφυγες κυκλοφορεί για πρώτη φορά με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αύριο, Μεγάλη Παρασκευή.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στο καμπ του Σχιστού κι ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί, για πρώτη φορά η φωνή των εφήβων θα ακουστεί δυνατά και αδιαμεσολάβητα και θα μας μιλήσουν για την καθημερινότητα μέσα στο καμπ, για τη ζωή όπως τη βλέπουν στην Ελλάδα, αλλά και για τα όνειρά τους.
Το σωματείο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζουν τεχνικά και υλικά την ομάδα των κοριτσιών, που γράφουν, επιμελούνται, φωτογραφίζουν τα «Πουλιά Αποδημητικά».
Το φύλλο κυκλοφορεί σε τρεις γλώσσες (φαρσί, ελληνικά, αγγλικά).
Το έργο του Δικτύου
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού υλοποιεί από τον Απρίλιο 2016 τα προγράμματα Child Friendly Space (CFS), Child Protection Unit (CPU) και Mother Baby Area (MBA) μέσα στο Σχιστό και το Ελληνικό. Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων «Σημεία Επαφής», που στοχεύει στην επικοινωνία των προσφύγων με την ελληνική πραγματικότητα και ευαισθητοποιημένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να καλλιεργήσει την κατανόηση και να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στη ζωή εντός κι εκτός των στρατοπέδων.