Νέα 48ωρη απεργία ενάντια στις μειώσεις μισθών
Οι 67 καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν χθες στο υπουργείο Εργασίας και συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου Α. Νεφελούδη | 902.gr
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καθαρίστριες που εργάζονται μέσω εργολάβου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με νέα 48ωρη απεργία και συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εργασίας.
Οι 67 καθαρίστριες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από τις 16 του μήνα, διεκδικώντας να μη μειωθούν οι αποδοχές τους από την εταιρεία «ISS», η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα στο ΕΜΠ.
Από 60 έως 90 ευρώ κόβει η εταιρεία στην καθεμιά τους, σ’ έναν γλίσχρο μισθό που ξεκινά από τα 400 για να φτάσει τα 500 ευρώ, ενώ αναγκάζονται να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας 27 ωρών, όταν στην πραγματικότητα εργάζονται 35 ώρες εβδομαδιαίως.
Η Γιάννα Σαρρή είναι η πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστών-Καθαριστριών Νομού Αττικής και, όπως μας λέει:
«Αρχές Φλεβάρη οι εργαζόμενοι είδαμε τις περικοπές στα εκκαθαριστικά, αφού πρώτα μας είχαν μειώσει δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδείας.
»Εχουμε πληροφορίες ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, που έχει συνάψει με το ΕΜΠ, η εταιρεία δεσμεύεται να απασχολεί 78 άτομα, ενώ στην πραγματικότητα απασχολεί μόλις 67 εργαζόμενους.
»Αυτό σημαίνει πως δουλεύουμε για λιγότερα χρήματα ακόμα περισσότερες ώρες και με εξαντλητικούς ρυθμούς για να προλάβουμε να καθαρίσουμε τα αμέτρητα τετραγωνικά των εγκαταστάσεων».
Αίτημα για τριμερή
Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, οι καθαρίστριες συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ότι από πλευράς υπουργείου προτείνεται τόσο μια τριμερής συνάντηση με την εταιρεία και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων όσο και πίεση των καθαριστριών προς το υπουργείο Παιδείας ώστε να προσληφθούν οι καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας (όπως έχει ήδη γίνει για τις καθαρίστριες του υπουργείου Εργασίας).
Από την πλευρά τους οι καθαρίστριες υπέβαλαν αίτημα για τριμερή, αντιδρούν ωστόσο στη λύση των ατομικών συμβάσεων.
Οπως λέει η κ. Σαρρή, «οι ατομικές συμβάσεις δεν είναι λύση για εμάς, αλλά μοίρασμα της ανεργίας.
»Είναι δίχρονες, με κριτήρια ΑΣΕΠ και μόρια. Αυτό σημαίνει ότι οι μακροχρόνια άνεργες θα συγκεντρώνουν κάποια μόρια, ενώ οι νυν εργαζόμενες θα υπολείπονται. Κι έπειτα μπαίνει ζήτημα ιθαγένειεας, πολυτεκνικότητας.
»Οπότε, αν προχωρήσουμε σε αυτό, το 70% των συναδέλφων μας θα μείνουν εκτός δουλειάς. Θα μας βάλουν τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, θα τρωγόμαστε μεταξύ μας.
»Θα είμαστε σαν τη γάτα που κυνηγάει την ουρά της. Εμείς ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ανθρώπινα ωράρια και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτό που προωθούν είναι σύγχρονος τρόπος δουλείας. Εμείς διεκδικούμε να γίνουν προσλήψεις, να μη μειωθούν οι μισθοί μας, να έχουμε πλήρες ωράριο και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα».
Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστών – Καθαριστριών Νομού Αττικής, του Συλλόγου Εργαζομένων των Πανεπιστημίων, της ΔΑΣ στην ΟΙΥΕ και του ΠΑΜΕ.