Μια μικρή, αλλά σημαντική ευρωπαϊκή νίκη για τις Σκουριές

Διαδήλωση για τις Σκουριές

Πέντε Ελληνες ευρωβουλευτές κατάφεραν να μην κλείσει ο φάκελος | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μια ντριμ τιμ και μάλιστα υπερκομματική υπερασπίστηκε το αρχέγονο δάσος των Σκουριών και το κίνημα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Βρυξέλλες.

Πέντε Ελληνες ευρωβουλευτές κατέγραψαν μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη απέναντι στην πανίσχυρη Κομισιόν: να μην κλείσει ο φάκελος της αναφοράς εναντίον της επένδυσης που υπέβαλαν δύο Ευρωπαίοι πολίτες, όπως επεδίωκε η Επιτροπή, αλλά να παραμείνει ανοιχτός.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών και να προσκομίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν τόσο ο Δήμος Αριστοτέλη όσο και η ελληνική διοίκηση.

Οι κινήσεις αυτές αποκτούν πρόσθετο ειδικό βάρος, αφού στην Ελλάδα αναμένεται το επόμενο βήμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, μετά την απόρριψη της αίτησης θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρεία από τον Πάνο Σκουρλέτη (πράξη που ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για προσφυγή στη διαιτησία για παραβίαση της σύμβασης της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο).

Η Επιτροπή Αναφορών είναι ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη όπου καταφεύγουν πολίτες από όλα τα κράτη-μέλη.

Ο ρόλος της είναι εισηγητικός στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου – εν προκειμένω προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Για τις Σκουριές η Επιτροπή είχε δεχθεί δύο αναφορές, μία από έναν Ελληνα και μία από έναν Ισπανό πολίτη από τη Γαλικία (που κι εκεί έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα κατοίκων εναντίον των εξορύξεων).

Κι ενώ η Κομισιόν ισχυριζόταν ότι το θέμα των Σκουριών είναι λήξαν, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η Σοφία Σακοράφα, ο Νότης Μαριάς, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Νίκος Χουντής κατάφεραν η διερεύνηση της υπόθεσης να συνεχιστεί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από τυπικά μόνο ζητήματα στο θέμα των Σκουριών», είπε η Κ. Κούνεβα, που υπογράμμισε πως ούτε οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ούτε οι τοπικές αρχές, αλλά ούτε και η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλουν αυτή την εξόρυξη, που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.

«Πόντιο Πιλάτο» χαρακτήρισε την Κομισιόν ο Ν. Μαριάς, εγκαλώντας την ότι δεν έλαβε καν υπόψη τις πολύχρονες μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος επισήμανε την ύπαρξη τεκμηριωμένων μελετών από το ΑΠΘ σχετικά με τις συνέπειες της εξόρυξης χρυσού, ενώ πρόσθεσε πως «είναι τρομερό η Δικαιοσύνη να κλείνει τα μάτια μπροστά σε μια καταστροφή».

Ο Νίκος Χουντής εξήγησε πως η εταιρεία παραβιάζει τον πυρήνα της οδηγίας 2001/42, που απαιτεί πριν από την οποιαδήποτε επιμέρους μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να υπάρχει στρατηγική μελέτη.

Καταπέλτης ήταν η Σ. Σακοράφα, που εξήγησε διεξοδικά πώς η «Ελντοράντο» καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στη Χαλκιδική, κάνοντας κουρελόχαρτο ευρωπαϊκές οδηγίες και μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις (σύμβαση της Βέρνης, σύμβαση της Βόνης, σύμβαση του Ρίο, σύμβαση της Φλωρεντίας, σύμβαση AARCHUS).