Ακτιβιστές και όχι διακινητές οι Βάσκοι στην Ηγουμενίτσα

Οι Μικέλ Σουλοάγα και Μπεγόνια Ουάρτε

Ο 61χρονος εκδότης βιβλίων Μικέλ Σουλοάγα με την 59χρονη δασκάλα Μπεγόνια Ουάρτε

«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι που κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους μπροστά σε μια ολοφάνερη αδικία.

»Το μόνο που με τρομάζει είναι να γίνει σόου· δεν θέλουμε κανένα σόου, κανένα πανηγυρικό καλωσόρισμα στο αεροδρόμιο.

»Το μόνο που θέλουμε είναι για μια διαβολεμένη φορά να αρχίσουμε να μην υπακούμε μαζικά σε αυτά τα εγκληματικά σύνορα».

Με αυτές τις φράσεις στο «Picara Magazine» ο Μικέλ Σουλοάγα συνόψισε την απόπειρά του να περάσει από την Ελλάδα στην Ιταλία 8 πρόσφυγες.

Ο 61χρονος εκδότης βιβλίων μαζί με την 59χρονη δασκάλα Μπεγόνια Ουάρτε συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής.

Επειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στο όχημα τύπου Camper που οδηγούσαν, οι λιμενικοί εντόπισαν τους πρόσφυγες κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στον χώρο αποσκευών.

Οι δύο ακτιβιστές κρατούνται και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν 24ωρη προθεσμία ώστε να απολογηθούν στον εισαγγελέα. Οι έξι από τους οχτώ πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι δύο κρατούνται γιατί δεν είχαν χαρτιά.

Η βασκική οργάνωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Αλληλέγγυο Καλωσόρισμα» («Acogida Solidaria – Harrera Solidarioa») οργάνωσε χθες συνέντευξη Τύπου στο Μπιλμπάο όπου παρουσιάστηκε μέσω βίντεο δήλωση του Μικέλ Σουλοάγα με την οποία εξηγεί τα κίνητρα της πράξης τους:

«Δηλώνουμε δημόσια ότι μεταφέραμε παράνομα πρόσφυγες. Αναλαμβάνουμε τις συνέπειες αυτής της πρωτοβουλίας από τη θέση της μη συνεργασίας σε αυτή τη βαρβαρότητα που συγκρίνεται με άλλες μεγάλες εκκαθαρίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ιστορίας.

Υπακούμε στα ανθρώπινα δικαιώματα και δηλώνουμε ανοιχτά ανυπακοή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν μετατρέψει τα σύνορα σε περιοχές θανάτου, συλλήψεων και απανθρωπιάς για χιλιάδες ανθρώπους.

Πρόκειται για πράξη που δεν σκοπεύει στο κέρδος, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από διάφορα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά κινήματα, που δεν έχει άλλο στόχο από την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους και την πολιτική καταγγελία.

Ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να νομιμοποιούν τον τρόμο, να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα από όσα αναγνωρίζουν, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι πολίτες, οι άνθρωποι καλής θέλησης έχουμε δικαίωμα να μην υπακούσουμε, μεταφέροντας πρόσφυγες και κάνοντας τη Χώρα των Βάσκων έναν τόπο υποδοχής. Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε».

Ο δημοσιογράφος Hibai Arbide Aza παρακολούθησε την περιπέτεια των Βάσκων ακτιβιστών μέχρι τη σύλληψή τους. Μιλήσαμε χθες μαζί του τηλεφωνικά, αφού ακόμα βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα.

«Ο Μικέλ και η Μπεγόνια είναι απολύτως ήρεμοι και δεν ανησυχούν για τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν, αφού πιστεύουν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους», μας είπε ο Aza.

«Είναι αλληλέγγυοι κι όχι διακινητές. Οχι μόνο δεν πληρώθηκαν για να περάσουν τους ανθρώπους από τα σύνορα, αλλά ξόδεψαν πάρα πολλά χρήματα γι’ αυτήν την αποστολή, που στήριξε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης. Δεν αγωνιούν για το αν θα πάνε φυλακή, αφού έκαναν συνειδητά μια πράξη πολιτικής ανυπακοής για λόγους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς».

Οπως δήλωσε στο «Picara Magazine» ο Μικέλ:

«Οι δήμοι, οι οργανώσεις, τα κόμματα και οι συλλογικότητες που λέμε καλώς ήρθατε πρόσφυγες, πρέπει να περάσουμε στη δράση, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βοηθούν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, αλλά η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να το κάνουμε όσο πιο δημόσια γίνεται.

»Αν τα κράτη δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα η πολιτική ανυπακοή που θα τα εγγυηθεί, δεν είναι μόνο νομιμοποιημένη αλλά και απόλυτα αναγκαία».

Η συνήγορός τους κ. Βαρουξάκη μας είπε:

«Δεν έχουμε ακόμα λάβει γνώση της δικογραφίας κι έτσι δεν ξέρουμε ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως και οι δύο εντολείς μου δεν έπραξαν ό,τι έπραξαν με σκοπό το κέρδος, αλλά για λόγους πολιτικής ανυπακοής».

Την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες εκφράζουν οι οργανώσεις Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ΑΡΚ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Κουζίνα Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.). Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Αυτή η πρωτοβουλία πολιτικής ανυπακοής απέναντι στην Ευρώπη του τρόμου, του αποκλεισμού και της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων, και του ρατσισμού αποτελεί υπόδειγμα διεθνισμού, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

Το λαϊκό, εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα θα δώσει τη μάχη όχι μόνο για την άμεση απελευθέρωση και την παύση κάθε κατηγορίας σε βάρος των τεσσάρων ανθρώπων που με διαφορετικές εμπειρίες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα κλειστά σύνορα, τις απελάσεις και τη βαρβαρότητα, αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, στέγασης και εκπαίδευσης των προσφύγων, για ανοιχτά σύνορα, για να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι».