«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»

Ελληνικός Χρυσός

Ορθάνοιχτος μοιάζει πλέον ο δρόμος για την καταγγελία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» και παράλληλα τη δικαίωση των κατοίκων που αγωνίζονται επί σειρά ετών ενάντια στην καταστροφική επένδυση | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας για το μέλλον της «επένδυσης» της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν η χτεσινή απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, που απέρριψε την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρεία.

Η απόφαση, όπως προανήγγειλε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, οδηγεί στο επόμενο βήμα που θα είναι η προσφυγή του υπουργείου στη διαιτησία όπου θα ζητήσει ακύρωση της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός».

«Η μεταλλουργία είναι η καρδιά του όλου εγχειρήματος. Αν δεν μπορεί να παραχθεί καθαρό μέταλλο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος», είπε η κ. Ιγγλέζη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και συνέχισε:

«Το επόμενο βήμα εκ μέρους του υπουργείου θα είναι η προσφυγή στη διαιτησία για τη σύμβαση. Εκεί ορίζεται ότι αν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη παραβιάζει τη σύμβαση, τότε πάμε σε διαιτησία».

Η κ. Ιγγλέζη ήταν κατηγορηματική στο ότι «η εταιρεία δεν έχει μελέτη μεταλλουργίας, άρα έχει παραβιάσει τη σύμβαση», ενώ δεν απέκλεισε προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» στο ΣτΕ.

Οπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «λέγαμε από την αρχή ότι αυτή η επένδυση δεν είναι εφαρμόσιμη, δεν θα προσφέρει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο, θα προκαλέσει μόνο την καταστροφή του τόπου.

»Η απόφαση του υπουργείου αποτελεί δικαίωση των κατοίκων και του αγώνα τους, ενός αγώνα-λάβαρου, για πολλά χρόνια, όλων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του κράτους».

Στις αρχές Ιουλίου ο Πάνος Σκουρλέτης είχε επιστρέψει για άλλη μία φορά στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο.

Η μεταλλουργία αποτελεί το βασικό επιχείρημα του ισχυρισμού της εταιρείας ότι θα παράγει χρυσό κι επομένως θα φορολογείται στην Ελλάδα και έτσι θα εκπληρώνει τον βασικό όρο για τον οποίο της είχε δοθεί η άδεια, δηλαδή θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω της φορολόγησης.

Το υπουργείο είχε εντοπίσει ανακριβή στοιχεία ως προς τις παραμέτρους βάσης σχεδιασμού και ασυμφωνία των παραμέτρων που παρατίθενται στην τεχνική μελέτη της εταιρείας με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών και την επικαιροποιημένη προμελέτη.

Το ιστορικό

Η απόφαση του υπουργείου κοινοποιήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» στις 9 Ιουλίου και η προθεσμία που τέθηκε στην εταιρεία για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η εταιρεία αντί να απαντήσει εμπεριστατωμένα στη διοίκηση, να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου, προχώρησε σε αίτηση θεραπείας: ζητούσε δηλαδή από το υπουργείο να ακυρώσει την απόφασή του, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3191/2015).

Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η απόφαση Σκουρλέτη του Ιουλίου εκδόθηκε σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ: το ΥΠΕΝ είχε ελέγξει εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία και χρειάστηκαν 29 ολόκληρες σελίδες ώστε να παραθέσει τα ανακριβή στοιχεία.

Ετσι απέρριψε την αίτηση θεραπείας: η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την αρτιότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργίας που ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει.

«Πηγές της εταιρείας» άφηναν να διαρρεύσει χτες σε ΜΜΕ ότι «έχουμε δικαιωθεί 16 φορές από το ΣτΕ», προαναγγέλλοντας προσφυγή της εταιρείας στο δικαστήριο, κι έκαναν λόγο για «τελευταία πράξη του Σκουρλέτη», «τρικλοποδιά στην επένδυση» και «φωτιά στην κυβέρνηση».

Κι ενώ επισήμως η ίδια η εταιρεία δεν είχε εκδηλώσει καμία αντίδραση μέχρι χτες το βράδυ, τα τέσσερα σωματεία των εργαζομένων έστειλαν επιστολή στον Πάνο Σκουρλέτη με την οποία τον καλούν να επισκεφθεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας:

«Περιμένουμε από τον Πάνο Σκουρλέτη να μας αντιμετωπίσει επιτέλους ως Ελληνες εργαζομένους και ΒΑΣΕΙ αυτού να συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις για μας (…) να δει τους μεταλλωρύχους και τους ΕΡΓΑΤΕΣ που ΕΙΝΑΙ αυτό το έργο. Και όλους τους Ελληνες επιστήμονες που στηρίζουν με τη ΔΟΥΛΕΙΑ τους την ανάπτυξη της χώρας. Με σεβασμό στην κρίση και την ακεραιότητα του υπουργού που και μας ξέρει και έχει ακούσει τις απόψεις μας».