Νόμος και τάξη με περιτύλιγμα αναρχίας και θρησκευτική χροιά
Η «επιχείρηση φόβος» ξεκίνησε τον Μάρτιο κι ενώ αναμενόταν η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη | ΙΝΤΙΜΕ NEWS / Villa Costa
Στο προσφιλές της πεδίο, του νόμου και της τάξης, επιχειρεί να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία 24ωρα.
Η Νέα Δημοκρατία βγάζει από την κατάψυξη το δόγμα του Αντώνη Σαμαρά και το ξανασερβίρει για νιοστή φορά – τώρα… με αμπαλάζ αντιεξουσιαστικής απειλής κι εσάνς θρησκείας.
Κι ενώ οι πολίτες μοιάζουν να μη συγκινούνται διόλου από τα σκιάχτρα του φόβου που χρησιμοποιεί η Ν.Δ. και το Μαξίμου τηρεί σιγή, ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται στην ατζέντα που θέτει η Νέα Δημοκρατία, αλληλοσπαράσσεται και ένα μέρος του βάλει ευθέως κατά της κυβέρνησης.
Βεβαίως ήταν η ίδια η κυβέρνηση που έδωσε την αφορμή, με την εντολή Τόσκα την προηγούμενη εβδομάδα για μη παρέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια «κατέστειλε» την κατάληψη με τη «βοήθεια» των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.
Οι δεκάδες συλλήψεις και οι δηλώσεις του κ. Τόσκα έβαλαν φωτιά στο εύφλεκτο υλικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι καταλήψεις αυτές είναι χωρίς αιτία, μία καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, μία ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων. Το κράτος έχει δομές με τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες».
Ετσι, η παραπάνω από προφανής στρατηγική του «γαλάζιου» επιτελείου και η ρομφαία του νόμου και της τάξης κατέστη αρκούντως αποδοτική: προκαλεί αναταράξεις τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών εταίρων όσο και εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προωθεί το πακέτο αποκρατικοποιήσεων, φαίνεται να προχωρά αρραγής προς τη δεύτερη αξιολόγηση και μοιάζει να ψηλαφίζει μια λύση για το χρέος, η οφθαλμοφανής στόχευση της Ν.Δ. είναι να διεμβολίσει τόσο τις σχέσεις κυβέρνησης-κομματικού ΣΥΡΙΖΑ όσο και να διευρύνει τις αντιθέσεις των εσωκομματικών τάσεων του κυβερνώντος κόμματος.
Η «επιχείρηση φόβος» ξεκίνησε τον Μάρτιο κι ενώ αναμενόταν η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη.
Τότε, επιχειρώντας ρελάνς στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Aμέριστη στήριξη
Λίγες μόλις μέρες πριν (στις 14/7) -εμπνεόμενος από τον προκάτοχό του που καλούσε σε… «ανακατάληψη των πόλεων»- ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας και δήλωσε: «Δεσμεύομαι προσωπικά ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες και με τον δήμαρχο Αθηναίων για να του προσφέρει «την αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην επιβολή του νόμου και της τάξης» και να καλέσει εμμέσως σε εκκένωση 21 υπό κατάληψη κτιρίων.
Ανομία και ανοχή είναι οι λέξεις-κλειδιά της στρατηγικής που επαναλαμβάνουν τα στελέχη της Ν.Δ. Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση στις προσφιλείς λέξεις προστέθηκαν άλλες δύο: «εκτός ελέγχου».
Ετσι, όλο τον χειμώνα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επαναλάμβαναν εν χορώ πως «είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση με το προσφυγικό».
Τώρα είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις καταλήψεις.
Χτες τα ακούσαμε από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο: «Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα (…). Η παρατεταμένη ανοχή της κυβέρνησης και η ιδεολογική-κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών οδηγούν πλέον στην αποθράσυνσή τους».
Στον χορό μπήκε και η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση που στηλιτεύει «την ώς τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς» αλλά και την «εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η αποτυχία
Οπως αναφέρει η ηγεσία της Εκκλησίας, αυτό δείχνει ότι «δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας».
Οσον αφορά τους αντιεξουσιαστές η Εκκλησία αυτοκριτικά αναφέρει: «Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, βιώνει άλλη μία, την πολλοστή, υπαρξιακή κρίση: είναι πολύ πρόσφατο το παρελθόν όπου εξαπέλυε μύδρους κατά της κυβέρνησης Σαμαρά για το πογκρόμ που είχε εξαπολύσει κατά των καταλήψεων, αλλά και πολύ ισχυροί ακόμα οι δεσμοί του με τα κινήματα.
Ετσι, είναι απολύτως ερμηνεύσιμο ότι το κόμμα έχει χωριστεί στα δύο και γι’ αυτό το θέμα.
Χτες ήταν ο Κώστας Χρυσόγονος που έκανε σχετικές δηλώσεις: «Βεβαίως διαφωνώ με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να γίνουν ενέργειες και νωρίτερα», είπε ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ενώ για τα γεγονότα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι «πρέπει να εφαρμόζεται η νομιμότητα, η αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα (…). Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ξέφραγο αμπέλι το Πανεπιστήμιο, αυτό είναι νερό στον μύλο όσων θέλουν ιδιωτικά ΑΕΙ ή θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα υπάρχοντα».
Στο ίδιο κλίμα είχε προηγηθεί ο βουλευτής Δημήτρης Βέττας: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μπει μέσα σε μια εκκλησιά την ώρα της λειτουργίας και να πει αυτό που έχει να πει, έχει τόσο χώρο να τα πει έξω από την εκκλησιά που δεν νομιμοποιούνται κάποιοι να το κάνουν εκεί».
Μητσοτάκης, Καμίνης και δημόσια ασφάλεια

Για τις καταλήψεις, την αστεγία, τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα στην Αθήνα συζήτησαν οι δύο άνδρες
Το δόγμα «νόμος και τάξη» επανέρχεται… δριμύτερο στη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρόεδρό της, Κυρ. Μητσοτάκη, να θυμίζει τον Αντ. Σαμαρά με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων.
Μια συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόσω τόσο η Ν.Δ. όσο και ο Γ. Καμίνης εστιάζουν σε ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών τέθηκε ένα εύρος θεμάτων: η διακίνηση ναρκωτικών σε γειτονιές της Αθήνας, η αστεγία, η κατάσταση κοινωνικών δομών και, βεβαίως, οι καταλήψεις κτιρίων, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να σημειώνει ότι «μόνο στον δήμο της Αθήνας υπάρχουν 21 κτίρια τα οποία τελούν σήμερα υπό κατάληψη», για να επαναλάβει στον κ. Καμίνη την «αμέριστη συμπαράσταση της Ν.Δ. στην επιβολή του νόμου και της τάξης», θέλοντας ταυτόχρονα να τονίσει ότι «η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα θέσει τα ζητήματα αυτά στην πρώτη γραμμή των πολιτικών της προτεραιοτήτων».
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι ανέχεται σιωπηλά τη «σταδιακή διολίσθηση σε μια κατάσταση ανομίας».
Δεν μοιάζει το πνεύμα των δηλώσεων να μη βρίσκει ευήκοα ώτα στη δημοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Καμίνης ιεραρχεί πολύ ψηλά την τήρηση της νομιμότητας.
Ωστόσο, προσέγγισε το θέμα της ασφάλειας υπό διαφορετική γωνία: «Δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης και καταστολής. Προϋποθέτει και ένα κράτος το οποίο διαθέτει κοινωνικές δομές, ικανές να επιλύσουν προβλήματα, προτού προσλάβουν την παραβατική ή εγκληματική τους μορφή. Αναφέρομαι ειδικότερα στα ναρκωτικά και την αστεγία, όπου δυστυχώς η έξαρσή τους συνοδεύεται από την κατάρρευση των κρατικών ψυχιατρικών δομών», δήλωσε χθες.
Στο μεταξύ, με επιστολή προς τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκα και Γ. Μουζάλα (κοινοποιούμενη στον πρωθυπουργό), ο δήμαρχος, «διερμηνεύοντας την επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της πόλης», διαμαρτύρεται έντονα για τις καταλήψεις που προσφέρουν στέγαση σε πρόσφυγες, ζητώντας τη μεταφορά των φιλοξενούμενων στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας, με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής να φιλοξενήσει πολλούς από τους διαμένοντες στις καταλήψεις πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο αστυνομικής παρέμβασης σε καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες, συνεργάτες του δημάρχου θυμίζουν πρόσφατη δήλωσή του: «Δεν ζητάω τη βίαιη εκκένωση καταλήψεων, αλλά συνεννόηση για τη μεταφορά προσφύγων σε οργανωμένες δομές».