Ιεράρχες σε θέση μάχης

Ηγέτες Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος, λίγες μέρες πριν από την έναρξή της, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα καθώς οι προκαθήμενοι, πνευματικοί ταγοί εκατομμυρίων πιστών, επιδίδονται σε ένα «ιερό» παιχνίδι δύναμης και συσχετισμών

Εχουν περάσει χίλια χρόνια από τότε που συναντήθηκαν για τελευταία φορά. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα προετοιμάζουν την επόμενη συνάντησή τους, που θα γίνει στην Κρήτη. Οι ηγέτες της ορθόδοξης εκκλησίας και πνευματικοί ταγοί εκατομμυρίων πιστών έχουν ωστόσο πολλά περισσότερα προβλήματα από αμιγώς θεολογικού περιεχομένου να λύσουν.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος υπήρξε επεισοδιακή από την πρώτη μέρα που εξαγγέλθηκε. Οι πεφιλημένοι ἐν Κυρίῳ Ἀδελφοί, Προκαθήμενοι τῶν Ἁγιωτάτων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν έχουν ήδη συγκρουστεί για τη θεματολογία της συνόδου – σε σημείο που ήδη από τον Γενάρη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, κατά την εισήγησή του στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη, προειδοποιούσε ότι «ενδεχόμενη αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μόνο τους εχθρούς της Εκκλησίας μας θα ικανοποιήσει, η ευθύνη για την πραγματοποίησή της ανήκει σε εμάς».

Οι μακαριότατοι προκαθήμενοι συγκρούστηκαν ακόμα και για τον τόπο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος – η Κρήτη ήταν μια συμβιβαστική λύση. Εκτοτε, ένα παιχνίδι δύναμης και συσχετισμών εκτυλίσσεται μεταξύ τους, αφού η σύνοδος, εκτός από τα κωλύματα του γάμου και τις διατάξεις περί νηστείας, θα αποφασίσει και για την εσωτερική διάρθρωσή της, αλλά και -εμμέσως- θα εκπέμψει ένα ισχυρό σήμα για τη σχέση της με την καθολική εκκλησία.

Ετσι, για άλλη μια φορά και λίγες μέρες πριν από την πανηγυρική έναρξή της, η σύνοδος κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, αφού η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχει, ενώ την Παρασκευή έκανε την εντυπωσιακή «διαρροή» ότι ακύρωσε την πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους που θα μετέφερε τους αρχιερείς στην Κρήτη.

Η Βουλγαρία, παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά των εκκλησιών, εγείρει ζητήματα ως προς το περιεχόμενο και τη διαδικασία της συνόδου, ενώ υιοθετεί τις ενστάσεις της Μόσχας (μέχρι και) για τον τρόπο που θα καθίσουν οι προκαθήμενοι και την τοποθέτηση των παρατηρητών των άλλων ετερόδοξων εκκλησιών πίσω ακριβώς από τους επικεφαλής των ορθόδοξων εκκλησιών.

Κι ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος επιχείρησε, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικοί συντάκτες, να ρίξει τους τόνους στον ακήρυκτο πόλεμο Μόσχας-Φαναρίου, ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών ανακοίνωσε ότι η μη συμμετοχή έστω και μίας εκ των εκκλησιών στην Πανορθόδοξη αποτελεί απόλυτο κώλυμα για τη διεξαγωγή της.

Αυτό δεν είναι το μόνο καυτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Βαρθολομαίος. Ούτε ο Πατριάρχης Αντιοχείας θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη, αφού ερίζει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για το ποιος θα έχει στη δικαιοδοσία του το Κατάρ. Σε μια προσπάθεια να σωθεί η Πανόρθοδοξη, αποφασίστηκε το θέμα του Κατάρ να συζητηθεί μετά τις εργασίες στο Κολυμπάρι. Αυτό ωστόσο δυσαρέστησε τον κ. Ιωάννη κι έτσι η εκκλησία του αποχωρεί από τη σύνοδο.

Σύγκρουση Σερβίας- Ρουμανίας

Σε τροχιά σύγκρουσης είναι και η Σερβία με τη Ρουμανία. Στις 26 Μαΐου συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Σερβίας και κατήγγειλε το ρουμανικό Πατριαρχείο για εισπήδηση στην Ανατολική Σερβία και απειλεί -με ειλικρινή θλίψη- ότι αν το θέμα δεν κανονιστεί στην Πανορθόδοξη, θα καταγγείλει τη λειτουργική και κανονική σχέση με τη ρουμανική ορθόδοξη εκκλησία.

Ετσι σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγκαλεί Εκτακτη Αγία και Ιερά Σύνοδο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Βαρθολομαίου, πατέρας Ιωάννης Χρυσαυγής, στο Ασοσιέιτεντ Πρες, υπογραμμίζει την ανάγκη για «ενότητα» και επισημαίνει ότι «με δεδομένο ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία συγκέντρωση των εκκλησιών, είναι φυσικό κάποιες εξ αυτών να αισθάνονται αβεβαιότητα και να νιώθουν άβολα, όπως συμβαίνει με τα μέλη μιας οικογένειας μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χωρισμού».