Σκουριασμένο κατηγορητήριο

Kίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές

Με κατηγορίες που παραπέμπουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο κάθονται σήμερα στο εδώλιο, ακόμη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, 21 άτομα που αντιστάθηκαν στην εξόρυξη χρυσού |EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη για την πολύκροτη επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών τον Φλεβάρη του 2013. Συνολικά 21 μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι όμως βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι. Σ’ έναν τόπο μικρό, απομακρυσμένο, ελάχιστα ανεπτυγμένο τουριστικά, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει συγγενή ή φίλο κατηγορούμενο.

Το δυναμικότερο και ανθεκτικότερο κίνημα, που με εμβληματικό τρόπο αντιστάθηκε στα χρόνια των μνημονίων και που συμβόλισε την ελπίδα για μια συνολικότερη ανατροπή, αντιμετώπισε όλα τα υπερόπλα: την καταστολή, την προπαγάνδα των ΜΜΕ και, αναπόφευκτα, τη βιομηχανία διώξεων. Τετρακόσιοι πενήντα έχουν κατηγορηθεί συνολικά για τη συμμετοχή τους στο κίνημα, δηλαδή ένας στους 16 κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς και της Ιερισσού, ενώ οι διωκτικές αρχές… ανακάλυψαν εγκληματικές οργανώσεις.

Οι 21 κάτοικοι που δικάζονται σήμερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που φτάνουν μέχρι την απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Το κατηγορητήριο μοιάζει τρομακτικά με εκείνα που έχουν φτιαχτεί κατά καιρούς για κατηγορούμενους ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Καθόλου τυχαία, σε μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών παρουσιάζεται μια δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με πυραμιδική μορφή.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ομάδα συγκροτήθηκε «στην ευρύτερη περιοχή Ιερισσού από το πρώτο δίμηνο του 2012 έως την 17/2/2013 με απώτερο κοινό σκοπό την παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός […] Κάθε μέλος υποτασσόταν στη βούληση της ολότητας, επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό και μεταξύ σας αισθανόσασταν έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα». Οι «τρομοκράτες» είχαν ομάδα κρούσης και ομάδα υποστήριξης.

Να πώς περιγράφει τα γεγονότα της μοιραίας νύχτας η δικαστική αρχή: Οι κατηγορούμενοι «φορώντας κουκούλες full face, ρούχα παραλλαγής και μαύρα μπουφάν, κρατώντας κυνηγετικές καραμπίνες, στειλιάρια, κασμάδες, τσεκούρια και βαριοπούλες, εισήλθαν παράνομα στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου μεταλλείων χρυσού με την επωνυμία Ελληνικός Χρυσός, των οποίων τη φύλαξη είχε αναλάβει η εταιρεία North Star. Η κύρια πύλη φυλασσόταν από τους… [αναφέρονται τα ονόματα των σεκιουριτάδων]. Εσύ, μόλις τους συνάντησες άρχισες να πυροβολείς με την κυνηγετική καραμπίνα εκ περιτροπής με τους συγκατηγορούμενούς σου κατά αυτών».

Το βούλευμα γίνεται ανατριχιαστικό: οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό τη δολοφονία, έχοντας μάλιστα προσχεδιάσει το έγκλημα εν ψυχρώ και εκτελώντας οργανωμένο σχέδιο! Αρχισαν λοιπόν να πυροβολούν «με σκοπό να τους θανατώσεις, όπως είχες ήδη προαποφασίσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Το έγκλημα δεν ευοδώθηκε λόγω εξωτερικών εμποδίων: «Οι φύλακες έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο», ενώ «τα σκάγια έπεφταν στα αλεξίσφαιρά τους»!

«Εκ τύχης δεν ανεφλέγη»

Η «εγκληματική οργάνωση» εξουδετέρωσε και τους άλλους δύο σεκιούριτι, δένοντάς τους τα χέρια πισθάγκωνα και τα πόδια τους μεταξύ τους, ενώ «τους πιέζατε με τη χρήση ροπάλου αναγκάζοντάς τους να είναι μπρούμυτα στο έδαφος. Κατόπιν, τους βρέξατε με βενζίνη, φωνάζοντάς τους παράλληλα ότι θα τους κάψετε».

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας και μάλιστα κατά συρροήν δεν ολοκληρώθηκε και πάλι λόγω εξωτερικών παραγόντων: επειδή οι κατηγορούμενοι «αστόχησαν να πλήξουν τους φύλακες σε καίρια σημεία του σώματός τους», αλλά κι επειδή η βενζίνη «εκ τύχης δεν ανεφλέγη».

Μέχρι ώρας έχουν κληθεί 72 μάρτυρες και ο 73ος, εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός, ως πολιτική αγωγή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, δήλωσε πως η εταιρεία δεν θα συμμετάσχει στις ποινικές διαδικασίες, «συμβάλλοντας στην κοινωνική ηρεμία και διασφαλίζοντας το γενικότερο δημόσιο συμφέρον», ενώ «εμπιστεύεται την ακεραιότητα και αμεροληψία των ελληνικών δικαστικών αρχών και είναι πεπεισμένη ότι η δικαιοσύνη θα απονεμηθεί. Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να αναζητά τον διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο να ωφεληθεί ο τόπος που αποκαλούμε “σπίτι μας”».

■ Νυχτερινή διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χτες βράδυ τα μέλη του κινήματος, ενώ σε συγκέντρωση καλούν και σήμερα το πρωί στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δηλώνει την αλληλεγγύη του στους κατηγορούμενους και τονίζει πως οι χαλκευμένες κατηγορίες δεν πρόκειται να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων για τη σωτηρία του τόπου τους από την καταστροφή.