Ενας καταυλισμός-υπόδειγμα στο στόχαστρο
Φωτ. ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ
Ηταν χειμώνας του 2012, όταν μια έγκυος πρόσφυγας πετροβολήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης από ομάδα φασιστών και 100 άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι μες στο καταχείμωνο στον δημοτικό κήπο.
Τότε οι αρχές -δήμος και περιφέρεια- αναγκάστηκαν να δώσουν το ΠΙΚΠΑ Λέσβου στους εθελοντές. Από τότε μέχρι σήμερα αυτός ο μοναδικός χώρος αλληλεγγύης έχει φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες κι έχει γίνει γνωστός από εκατοντάδες δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, αυτό το υποδειγματικά αυτοοργανωμένο εγχείρημα απειλείται: ο δήμος (στον οποίο έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εργασίας) θέλει να το μετατρέψει σε αθλητικό κέντρο και παιδικές κατασκηνώσεις.
Η κατασκήνωση Αλληλεγγύη Λέσβου, μέλος τού «Χωριό τού Ολοι Μαζί», έχει φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους εγκύους και λεχώνες, θύματα βασανιστηρίων, οικογένειες και άτομα με αναπηρία.
Συνολικά 78 πρόσφυγες στεγάζονται στο ΠΙΚΠΑ: άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, παιδιά με σύνδρομο Down κινδυνεύουν να μεταφερθούν άρον άρον σε άλλους χώρους -ακόμα οι εθελοντές προσπαθούν να μάθουν πού ακριβώς και υπό ποιες συνθήκες.
Με εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πάνω από 50.000 πρόσφυγες και παρ’ όλο που δεν υπάρχουν επαρκείς δομές φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες, οι εθελοντές προειδοποιούν ότι το κλείσιμο της κατασκήνωσης «θα είναι τραγωδία για όλα αυτά τα άτομα που υποστηρίχτηκαν από αυτόν τον χώρο».
Η Δήμητρα Ιππειώτη, η νοσοκόμα της κατασκήνωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.»: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις ευάλωτες υποθέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τι προβλέπουν να κάνουν για όλους αυτούς τους ανθρώπους;».
Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός ζήτησε από τους εθελοντές να αποχωρήσουν.
Οι εθελοντές προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Μαρτίου, αποδίδοντας την πίεση που δέχονται από τον δήμαρχο στη «ζοφερή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία».
Ωστόσο, από πέρυσι την άνοιξη, ο κ. Γαληνός χαρακτήριζε «παρανομία» την αλληλέγγυα δράση, ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εντός των κατασκηνώσεων εγκυμονούν κίνδυνο για τους πρόσφυγες και τους περίοικους.
Η σύγκρουση με τους εθελοντές πέρσι είχε λήξει θετικά για τους πρόσφυγες, αφού ο δήμος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Φέτος επανέρχεται.
Η δημοτική αρχή έχει δώσει διορία μέχρι τέλος Απριλίου στους εθελοντές και τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν.
Στις 21 Μαρτίου οι εθελοντικές οργανώσεις που λειτουργούν αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης, όπως του ΠΙΚΠΑ, του «No Border Kitchen», του «Πλάτανου» στη Σκάλα Συκαμιάς αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στη διάλυση των δομών και τη μετατροπή του Κέντρου της Μόριας σε κλειστό Κέντρο Κράτησης.
«Σε μια δραματική στιγμή που η Ευρώπη ξεχνά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατάργηση του ΠΙΚΠΑ συνδέεται με μια πολιτική που επιβάλλει κλείσιμο ανοιχτών αυτοοργανωμένων χώρων φιλοξενίας, διάλυση ενός συστήματος υποστήριξης και μεταφοράς προσφύγων από την παραλία που στήθηκε με πολύ κόπο, επίθεση σε αυτόνομες δομές, ιατρεία, κοινωνικές κουζίνες και ομάδες διάσωσης, κατάργηση ενός αξιοθαύμαστου δικτύου αλληλεγγύης», τόνισε η Εφη Λατσούδη, από τα ιδρυτικά μέλη της Αλληλεγγύης Λέσβου.
Η συλλογικότητα ζητά να συνεχίσει να λειτουργεί αυτός ο χώρος ή να δοθούν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις και να διαφυλαχτούν όλες οι αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης στην Ελλάδα.
Το Σάββατο το απόγευμα οι εθελοντές καλούν τους κατοίκους του νησιού να συζητήσουν και να συντονίσουν τη δράση τους ώστε να διασώσουν το ΠΙΚΠΑ.
Είναι τέτοια η απελπισία των μεταναστών, που χτες στη Μόρια ένα 18χρονο αγόρι από το Πακιστάν ανέβηκε σε κολόνα της ΔΕΗ και απειλούσε να κρεμαστεί. Για δεύτερη μέρα οι μετανάστες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, με καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του hotspot.
Κάποιοι από αυτούς αρνούνται να εκφράσουν βούληση ασύλου και άρα να παγώσει γι’ αυτούς η διαδικασία της απέλασης στην Τουρκία (από τους 3.097 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο hotspot, έχουν εκφραστεί 3.083 δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου).