Τυροσαπουναίικα, το αγαπημένο μας χωριό

Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» σε χωριό του Δήμου Αρκαδίας

Είναι πολλά πια τα μεμονωμένα σχολεία που ζητούν να μπουν στην καμπάνια.

Τα Τυροσαπουναίικα είναι ένα μικρό χωριουδάκι της ορεινής Αρκαδίας. Τόσο μικρό που, ακόμα κι όταν το έψαξα στο γκουγκλ, δεν μπόρεσα να βρω καμία πληροφορία.

Στο μικρό αυτό χωριουδάκι υπάρχει ένα εξίσου μικρό Δημοτικό σχολείο. Τόσο μικρό που στην έκτη τάξη του φοιτούν 14 παιδιά.

Ολα αυτά δεν τα ήξερα, όταν η διευθύντρια του σχολείου πήρε ένα απόγευμα τηλέφωνο στην εφημερίδα για να μπει και το δικό τους σχολείο στην καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» για τους πρόσφυγες.

Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» σε χωριό του Δήμου Αρκαδίας
Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» σε χωριό του Δήμου Αρκαδίας

Είναι πολλά πια τα μεμονωμένα σχολεία που ζητούν να μπουν στην καμπάνια και, όπου δεν εμπλέκεται δήμος για να χρηματοδοτήσει τα σακίδια που γεμίζουν οι μαθητές, αναζητούμε χρήματα για να μπορέσουμε να προμηθεύσουμε τα σχολεία με τα σακίδια.

Αυτή είναι η απάντηση που αναγκαζόμαστε να δίνουμε σε καθηγητές και γονείς που επικοινωνούν μαζί μας.

Αυτήν την απάντηση έδωσα και στην Αναστασία Ραυτοπούλου, τη διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Τυροσαπουναίικων.

Λίγες μέρες μετά έφτασε με φαξ η δική της απάντηση

«Σκεφτήκαμε να σας ζητήσουμε να συμμετέχουμε με έναν διαφορετικό τρόπο (…) να αποστείλουμε τα είδη πρώτης ανάγκης που ετοιμάζουμε με δικά μας έξοδα αποστολής τακτοποιημένα ανά είδος. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη το αίτημά μας επειδή οι μαθητές μας έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό την ιδέα και ανυπομονούν να την πραγματοποιήσουν».

Τι να απαντήσεις σε μια τέτοια προσφορά; Την αποδέχεσαι με ενθουσιασμό, με συγκίνηση και με ευγνωμοσύνη γιατί υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι και τέτοια παιδιά.

Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» σε χωριό του Δήμου Αρκαδίας

Λίγες μέρες μετά, κι άλλο τηλεφώνημα από τη διευθύντρια του σχολείου.

 Ελπίζουμε να μη μας μαλώσετε… 

 Γιατί, τι κάνατε; 

 Ξέρετε, σκεφτήκαμε ότι επειδή τα πράγματα πάνε σε παιδιά και τα παιδιά πρέπει να βλέπουν κάτι όμορφο κι όχι απλώς κούτες, πήραμε μια πρωτοβουλία. Πήραμε το λογότυπο της καμπάνιας και τυπώσαμε μόνοι μας τα σακίδια. Πειράζει

 Τι να μας πειράζει ακριβώς, κυρία Ραυτοπούλου; Ο ενθουσιασμός, η σκέψη, η τρυφερότητα; 

Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» σε χωριό του Δήμου Αρκαδίας

Τώρα τα Τυροσαπουναίικα έχουν γίνει το αγαπημένο μου χωριό -κι ας μην έχω πάει κι ας μην έχω δει ούτε μια φωτογραφία στο γκουγκλ.

Εξακολουθούμε να αναζητούμε χρήματα για τα μεμονωμένα σχολεία όσο η καμπάνια μας «τρέχει» στους Δήμους Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής.

Και βλέπουμε με πολλή χαρά κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσουν δάσκαλοι και μαθητές σε όλη τη χώρα.

Χτες μόλις ανακάλυψα και την αγαπημένη μου ραδιοφωνική εκπομπήλέγεται «Πιάσε το χέρι μου» και βγαίνει στον αέρα από τη συχνότητα του Ράδιο Φαντασία με ειδήσεις, σχόλια, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ.

Ελπίζουμε οι μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου της Νέας Ιωνίας να μας καλέσουν και στο στούντιο.

⎆ Θερμή παράκληση προς μαθητές, καθηγητές και γονείς: ενημερώνετέ μας για σχετικές πρωτοβουλίες (δράσεις, βίντεο, ταινιάκια, ζωγραφιές, φωτογραφίες και άλλες δράσεις αλληλεγγύης) στο dina.daskalopoulou@gmail.com.